ΕΛΛΑΔΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει μπροστά τις «μηχανές» των αποκρατικοποιήσεων

elliniko 1Μετά από δυόμισι μήνες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα για να θέσει επί τάπητος την προώθηση του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Το Δ.Σ. θα εξετάσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν είτε από την πλευρά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μετά τα μέσα Μαΐου, όπου θεωρητικά ενέκρινε την επανέναρξη της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Στην πράξη ωστόσο το Δ.Σ. ενέκρινε το νέο πλαίσιο σύμβασης στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση χωρίς ωστόσο να υπάρχει δύο μήνες μετά το επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα θα ήταν η διαπραγμάτευση των όρων του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ.

Με τη νέα συνεδρίαση, ουσιαστικά κινείται εκ νέου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν και αυτό είναι κάτι που έχει ειπωθεί τόσο κατά την αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος όσο και στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015 δεσμεύθηκαν σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις να φέρουν άμεσα τον νέο χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Και ήδη οι πρώτες αποφάσεις φέρεται να έχουν ληφθεί μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά.

Μαύρη σελίδα για την Ελλάδα οι αποκρατικοποιήσεις

Παρά τις προσδοκίες για εισροή φρέσκου χρήματος, μέσω των αποκρατικοποιήσεων καθώς και των νέω θέσεων εργασιών που αυτές θα δημιουργούσαν, τελικώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα απέτυχε κατά 94%. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα (εισπράξεις) από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2015 είχαν διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 50 δισ. ευρώ.
Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το 2011 κατά την 4η αξιολόγηση που πρώτου Μνημονίου και αφορούσε την περίοδο 2011-15. Τρία χρόνια αργότερα, και κατά την 5η αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου, ο στόχος αυτός μειώθηκε στα 23 δισ. ευρώ, και η εφαρμογή του επεκτάθηκε μέχρι το 2022. Ωστόσο, και ο τελευταίος αυτός σχεδιασμός έχει αποτύχει, και τα προβλεπόμενα έσοδα δεν θεωρούνται πλέον εφικτό να προκύψουν.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, ο νέος στόχος είναι να υπάρξουν συνολικά έσοδα (εισπράξεις) 5 δισ. ευρώ έως το 2018. Η νέα πρόβλεψη, μάλιστα, των στελεχών του ΔΝΤ κάνει λόγο για εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη, καθώς εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες στην αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Η έκθεση, ωστόσο, συστήνει να συνεχιστούν οι αποκρατικοποιήσεις, έχοντας κυρίως ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την τόνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, παρά τη δημοσιονομική βελτίωση των μεγεθών της.
Επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες 9 δισ. ευρώ
Η αποτυχία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες στη χώρα ύψους 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-18. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται πλέον λιγότερο ελκυστικές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, η έκθεση φέρει ημερομηνία 26 Ιουνίου 2015, δηλαδή πριν η χώρα αθετήσει την πληρωμή της στο ΔΝΤ. Με αυτό το πιστωτικό γεγονός, το κλίμα έχει αναμφίβολα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ