ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Το ΤΕΕ διαψεύδει τη σύνταξη «αποστομωτικού πορίσματος» για τη Μάνδρα

Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο «η αλήθεια για την τραγωδία στη Μάνδρα» αποκαλύπτεται από το «αποστομωτικό πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις ευθύνες», το οποίο «απαλλάσσει την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου», το ΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιου είδους επίσημο πόρισμα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ αναφέρει: «Σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος για τις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής που αναφέρεται σε «πόρισμα του ΤΕΕ», το γραφείο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διευκρινίζει, τα εξής:

»Στις 16/7/2018 το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, με το από 12/7/2018 έγγραφό του ζήτησε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να ορίσει πραγματογνώμονες (στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης) για την πλημμύρα της 27/6/2018 στην Μάνδρα Αττικής και σε σχέση με την προηγούμενη πλημμύρα της 27/11/2017. Το αίτημα διενεργήθηκε κατόπιν της υπ’ αριθμ. Β18-1065 από 2/7/2018 παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 183 κ.έ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

»Στις 26/7/2018 το ΤΕΕ όρισε ως πραγματογνώμονες τρεις έμπειρους Διπλωματούχους Μηχανικούς, δύο Πολιτικούς Μηχανικούς και έναν Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.

»Οι πραγματογνώμονες ακολούθως, κατόπιν του διορισμού τους από την Ελληνική Αστυνομία, ενήργησαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές, χωρίς ανάμειξη του ΤΕΕ στο έργο τους, αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την υποχρέωση να παραδώσουν στις ανακριτικές αρχές την έκθεσή τους.

»Τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ δεν έχουν συμμετάσχει στη σύνταξη, ούτε έχουν εγκρίνει, οποιαδήποτε έκθεση ή πόρισμα σχετικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Κάτι τέτοιο, βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ και της δημοκρατικής συγκρότησης των οργάνων του, θα προέβλεπε τη δημόσια συζήτηση οποιουδήποτε σχετικού ζητήματος στα αρμόδια όργανα.»

Τι αναφέρεται στο δημοσίευμα

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από «το πόρισμα του ΤΕΕ προκύπτει ποιος φταίει πραγματικά για τις πλημμύρες στη Μάνδρα: «Η ένταξη στο σχέδιο πόλης διάφορων περιοχών, το μπάζωμα και η καταπάτηση των ρεμάτων και φυσικά η εξαιρετικά υψηλή ένταση της βροχόπτωσης ήταν οι αιτίες για τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματογνωμοσύνη αφορά τις πλημμύρες του Ιουνίου του 2018. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα πνίγηκαν 24 άνθρωποι.

Στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ότι μεταξύ των δύο περιστατικών οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο δεν απαντά στο αν τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστέρησαν. Αν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2017,  που η χώρα θρήνησε 24 θύματα.

Και δυστυχώς τα θύματα από «θεομηνίες» στην περιφέρεια της Αττικής έγιναν πολύ περισσότερα, όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε το Μάτι, στοιχίζοντας την ζωή σε 100 ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ