ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Το φλέγον ζήτημα του Γυμνασίου Ερυθρών στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας – Ειδυλλίας

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Ερυθρών θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 19.00 το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας- Ειδυλλίας με θέμα την ενημέρωση και την λήψη απόφασης σχετικά με την απαγόρευση χρήσης του Κλειστού Γυμναστηρίου του σχολικού συγκροτήματος Ερυθρών και τη διαχείριση από την ΚΤΥΠ ΑΕ των εργασιών Αποκατάστασης του Γυμνασίου Ερυθρών για την άρση της Επικινδυνότητας του κτιρίου.

Τι λέει η δημοτική Αρχή

‘’Η Αλήθεια για το Γυμνάσιο Ερυθρών
Στις 14 Ιανουαρίου 2015, ο Δήμος ενημερώθηκε ότι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ελευσίνας είχε κρίνει από 04.11.2014 ότι το Γυμνάσιο Ερυθρών είναι επικίνδυνο από άποψη δομικής και στατικής φύσης. Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 15.01.2015, με πρωτοβουλία του Δήμου αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, των αιρετών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και διδασκόντων, η μεταστέγαση του Γυμνασίου Ερυθρών στο Λύκειο Ερυθρών.
Αμέσως μετά ξεκινήσαμε ένα αγώνα ώστε να αναλάβουν την αποκατάσταση του σχολείου οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», ο Οργανισμός που κατασκεύασε το Γυμνάσιο και είναι εξειδικευμένος και αρμόδιος για τόσο σοβαρές επισκευές σε σχολικά κτίρια. Και αυτό το πράξαμε όχι γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τις ευθύνες, αλλά γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό για την αποκατάσταση ενός κτιρίου που στεγάζει τα παιδιά μας. Επειδή είναι θέμα ασφάλειας κρίναμε ότι πρέπει να το αναλάβουν οι ειδικοί.
Μετά από συνεχείς επισκέψεις της Δημάρχου, τον Σεπτέμβριο του 2015 πετύχαμε τη δέσμευση του τότε Προέδρου της ΚτΥπ κου Δρούλια ότι η ΚτΥπ θα αναλάβει το έργο «Εργασίες Αποκατάστασης Κτιριακού Συγκροτήματος Γυμνασίου Ερυθρών για την Άρση της Επικινδυνότητας» Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2016, και επειδή άλλαξε η διοίκηση της ΚτΥπ επισκεφθήκαμε ξανά την νέα διοίκηση και συγκεκριμένα την Πρόεδρο κα Κοντούλη και τον Δ/ντα Σύμβουλο κο Παπαδάκη και επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΚτΥπ να συνεχίσει το έργο της αποκατάστασης που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη διοίκηση της ΚτΥπ.. Τον Ιούλιο 2016 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚτΥπ ορίστηκε μελετητής του έργου και ζητήθηκε από το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών η παραχώρηση της χρήσης του σχολικού κτιρίου στην ΚτΥπ, ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση του επικινδύνου και την αποκατάσταση του σχολείου. Με την 111/27.07.2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης του Γυμνασίου Ερυθρών στην ΚτΥπ για ένα έτος, η οποία έχει παραταθεί με νέες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24-7-2017 και στις 11-7-2018. Σε όλο αυτό το διάστημα βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τον νέο, τρίτο κατά σειρά, Δ/ντα Σύμβουλο της ΚτΥπ κο Καραγιάννη από τον οποίο ενημερωνόμασταν για την πρόοδο της δημοπράτησης η οποία τελικά ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκε ανάδοχος στο τέλος Μαρτίου του 2018.
Στη συνέχεια και ενώ αναμέναμε να εκκινήσουν οι εργασίες άλλαξε πάλι η Διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών και ανέλαβε νέος Δ/νων Σύμβουλος, ο τέταρτος κατά σειρά!!!, κος Χαρωνίτης, τον οποίο επισκεφθήκαμε αρκετές φορές (το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018) για να του κάνουμε γνωστό το επείγον του θέματος. Και φθάσαμε το Φθινόπωρο του 2018 όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε στο Δήμο ότι πρέπει να εκπονήσει τις μελέτες και να φροντίσει για την έκδοση της άδειας δόμησης από την αρμόδια Πολεοδομία του Δήμου Ελευσίνας. Δηλαδή ζητήθηκε από το Δήμο να αναλάβει αυτό που από την πρώτη στιγμή (2015) δήλωσε ότι αδυνατεί και για αυτό τον λόγο απευθύνθηκε στις Κτιριακές Υποδομές να το αναλάβουν. Ζητήθηκε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης, η εκπόνηση μελετών απαραίτητων για την υποβολή του αιτήματος για έκδοση άδειας δόμησης, ενώ αυτές θα έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί πριν τη δημοπράτηση του έργου.

Τι έγινε με το γυμναστήριο

Πέραν όμως της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του Γυμνασίου, αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης από μαθητές, γονείς και το Δήμο είναι η πρόσφατη απαγόρευση από την Πολεοδομία της χρήσης του Γυμναστηρίου, του μοναδικού κλειστού γυμναστηρίου των Ερυθρών στο οποίο με έγκριση της πολεοδομίας και της ΚτΥπ ο Δήμος επισκεύασε όσα είχαν εντοπισθεί ως επικίνδυνα από το 2016. Από το φθινόπωρο του 2016 σε αυτό το Γυμναστήριο αθλούνται με ασφάλεια τόσο οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου όσο και εν γένει οι κάτοικοι των Ερυθρών. Αυτό ίσχυε μέχρι τις αρχές του 2019, όταν η Πολεοδομία Ελευσίνας έκρινε ότι πρέπει να κλείσει έως ότου αποκατασταθούν οι βλάβες στο διπλανό κτίριο του Γυμνασίου!!!! παρόλο που η ΚτΥπ είχε εγκρίνει τη χρήση του εδώ και 2 χρόνια.
Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών : Είχε εξ αρχής δηλώσει ότι δεν δύναται λόγω υποστελέχωσης της Τεχνικής του Υπηρεσίας και λόγω της ειδικής φύσης του κτιρίου να αναλάβει το έργο άρσης της επικινδυνότητας και της εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης του Γυμνασίου. Επεδίωξε και πέτυχε την ανάληψη του έργου από την ΚτΥπ ΑΕ ενώ ταυτόχρονα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως μας ζητήθηκε από την ΚτΥπ, παραχώρησε τη χρήση του σχολικού συγκροτήματος στην ΚτΥπ ΑΕ, ώστε να δύναται να αναλάβει την αποκατάσταση του σχολείου.
Η ΚτΥπ Α.Ε. : Ανέλαβε επίσημα από τον Ιούλιο του 2016 το έργο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και όρισε μελετητή, ώστε να εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες και να δημοπρατήσει το έργο Δημοπράτησε το έργο και επέλεξε ανάδοχο Πριν την έναρξη των εργασιών ζήτησε από το Δήμο την εκπόνηση μελετών και την έκδοση της οικοδομικής άδειας με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος είναι ο ιδιοκτήτης του σχολείου.
Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τις Κτιριακές Υποδομές και την Πολεοδομία Ελευσίνας:
Γιατί στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν η ΚτΥπ δεν εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες για την άδεια δόμησης ενώ γνώριζε ότι ο Δήμος είχε δηλώσει αδυναμία; Πως δημοπράτησε το έργο χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες; Πώς η ΚτΥπ ενώ εξέδωσε την άδεια μικρής κλίμακας για τις εργασίες που έγιναν στο Γυμναστήριο, σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν επιτρέπεται να εκδώσει την άδεια δόμησης για το Γυμνάσιο ή να υποβάλει τον πλήρη φάκελο στην Πολεοδομία με όποια πρόσθετη εξουσιοδότηση χρειάζεται να της δοθεί από το Δήμο; Γιατί ενώ για 2 χρόνια λειτουργούσε το Γυμναστήριο, μετά από έλεγχο και έγκριση και της ΚτΥπ, ξαφνικά αποφασίσθηκε ότι πρέπει να κλείσει; Ο Δήμος είναι αποφασισμένος να αναζητήσει ευθύνες για όλον αυτόν τον εμπαιγμό. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για νομικές ενέργειες. Ο Δήμος με κάθε τρόπο και μέσο θα διασφαλίσει την σωστή και ασφαλή εκπαίδευση των παιδιών μας στον τόπο τους, στις Ερυθρές.
                                   1η Φεβρουαρίου 2019 Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών”

Κατάληψη στο Γυμνάσιο Ερυθρών

Διαμαρτυρίες από μαθητές και γονείς
Κατάληψη πραγματοποιούν εδώ και μέρες οι μαθητές του Γυμνασίου Ερυθρών καθώς λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου συστεγάζονται στο Λύκειο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται ότι έπειτα από τόσα χρόνια δεν μπορούν να κάνουν το μάθημα όπως απαιτείται.Τα παιδιά αγανάκτησαν και προχώρησαν τελικά σε κατάληψη .
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Άγγελος Κυριαζής, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι εδώ και 50 μήνες που κρίθηκε ακατάλληλο το κτιρίου του Γυμνασίου Ερυθρών φιλοξενούνται στο κτίριο του Λυκείου με αποτέλεσμα τα παιδιά να ταλαιπωρούνται καθώς είναι πάρα πολλά και παρατηρείται έλλειψη χώρων διδασκαλίας και πληροφορικής, γίνονται μαθήματα σε αποθηκευτικούς χώρους. Οι τάξεις δεν φτάνουν, η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.
Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι όταν έγινε το 2014 η αυτοψία που έκρινε ακατάλληλο τον χώρο του Γυμνασίου και του γυμναστηρίου, χρειάστηκαν εργασίες μικρής κλίμακας στο γυμναστήριο το οποίο φτιάχτηκε με έξοδα του δήμου και παραδόθηκε το 2016-17 ώστε να χρησιμοποιηθεί και από τους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου αλλά και από τους δημότες. Πρόσφατα η υπηρεσία δόμησης το έθεσε σε αναγκαστική εκκένωση και αχρησία και να μην μπορεί να μας εξυπηρετήσει .Σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι εδώ και 50 μήνες δεν έχει αποκατασταθεί η επικινδυνότητα στο Γυμνάσιο.
Στο θέμα εμπλέκονται ο δήμος Μάνδρας ως ιδιοκτήτης και οι Κτιριακές Υποδομές” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριαζής.
Στην εκπομπή της ΕΡΤ μίλησαν και η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη αλλά και ο Ιωάννης Χαρωνίτης , διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Όπως είπε η κυρία Κριεκούκη, “Έχουν δίκιο οι γονείς αλλά ο δήμος παλεύει 4 χρόνια με τη γραφειοκρατία του κράτους και των κτιριακών υποδομών”, ενώ ο κ. Χαρωνίτης, ανέφερε ότι “ο μόνος αρμόδιος για τα σχολεία είναι ο δήμος ακόμη και για την κατασκευή των σχολείων” και πρόσθεσε ότι “είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αμέσως μόλις ο δήμος τακτοποιήσει τις σχετικές άδειες, δημοπρατούμε τη στατική μελέτη”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ