ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες: Μόλις ιδιωτικοποιήθηκαν

trapezes-trapeza-arxeio_16Το «πράσινο» φως για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, κάνοντας τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, μετά από συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, 75% υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s) και 25% κοινές μετοχές θα είναι η αναλογία στην οποία καλυφθεί το ποσό που θα εισφέρει το ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Το ΤΧΣ, ως γνωστό, θα καλύψει το ποσό που δεν θα καλυφθεί από τους ιδιώτες. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό του δημοσίου, έπειτα από τις αυξήσεις θα εξαρτηθεί από ποσά που θα καλύψουν οι ιδιώτες. Το ποσοστό αυτό -μαζί με τις προνομιούχες μετοχές που ήδη διαθέτει το δημόσιο και θα μετατραπούν σε κοινές- μπορεί να κυμαίνεται από 15% έως 50%, ανάλογα με την συμμετοχή των ιδιωτών. Όσο περισσότερα χρήματα θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, τόσο θα υποχωρεί η συμμετοχή του δημοσίου.

Δηλαδή προσπαθώντας να εξασφαλίσει επιτυχή ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων και υπό την πίεση των δανειστών, η κυβέρνηση αποδέχεται όρους που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του ποσοστού κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το ΤΧΣ θα εισφέρει νέα κεφάλαια 8-9 δισ, ευρώ.  Για τα κεφάλαια αυτά το Δημόσιο/ΤΧΣ θα πάρει μόνον 25% μετοχές και 75% μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos), έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα καλύψουν συνολικά μόνον το 1/3 του απαιτούμενου ποσού.

Με τη ρύθμιση αυτή και σε συνδυασμό  με την αναμενόμενη συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ, το ποσοστό κρατικής συμμετοχής στην Alpha Bank υπολογίζεται ότι  θα μειωθεί από περίπου 60% σε μόλις 14%, στη Eurobank από 34% σε λιγότερο από 11%, ενώ στην Εθνική και στην Πειραιώς θα πέσει κάτω από 30% ( από τα επίπεδα του 60% που ήταν μέχρι τώρα).

Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων υπουργών και σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής  (ΚΥΣΟΙΠ) αποδέχθηκε σχετικές προτάσεις- υποδείξεις – απαιτήσεις συμβούλων, τραπεζιτών και του ΤΧΣ.

Η αναλογία μετοχών-CoCos καθορίστηκε με βάση το χρηματοικονομικό κόστος που θέλουν (και μπορούν) να επωμισθούν οι τράπεζες, πληρώνοντας τόκους για τις μετατρέψιμες ομολογίες που θα δώσουν στο ΤΧΣ. Υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα χρειασθεί να εισφέρει στις ανακεφαλαιοποιήσεις 8-9 δισ, ευρώ. Για τα 3/4 αυτού του ποσού (6-6,7 δισ.) θα πάρει μετατρέψιμες ομολογίες με υψηλό επιτόκιο.

Απομένει τώρα η έγκριση των Θεσμών για να μετουσιωθεί αυτή η απόφαση σε Πράξη υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ και να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεων.

Από πλευράς δανειστών δεν υπάρχει πάντως διαφωνία – άλλωστε εκείνοι επέμεναν στη λογική αυτής της ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ διαμήνυσε ήδη ότι συμφωνεί.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ

Συνεδρίασε την Κυριακή 1η Νοεμβρίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο ενέκρινε και εισηγείται προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

– Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

α) το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

β) το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

– Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:
α) με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

β) κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

– Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί μέχρι αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ