ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις μονομαχίες στο δρόμο για τις κάλπες

debate_835697328Μπορεί το πρώτο debate μετά από έξι χρόνια να αποδείχθηκε σούπα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απαντούν επιλεκτικά και να αποφεύγουν τις κακοτοπιές, στην πραγματικότητα όμως αποκαλύφθηκε η πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού κα εκλογικού σκηνικού. Το debate πιστοποίησε ότι οι μάχες του δικομματισμού αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι πολιτικές αψιμαχίες θα διεξάγονται σε ζευγάρια αλλά ομοειδή, περιορίζοντας δραστικά τις διαπαραταξιακέςτ συγκρούσεις και τις πολιτικές διαφωνίες.

Το πεδίο των συγκρούσεων επαναπροσδιορίζεται σε τρια επίπεδα αντί για ένα κεντρικό, ενώ αντιστοίχως επανακαθορίζεται και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε προσωπικό πλέον επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε, πολιτικές διαφορές έχουν μόνο η ΛΑ.Ε και το ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα, ενώ ακόμα και μεταξύ τους σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Αντιστοίχως οι διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκαν στη διαχείριση ζητημάτων και όχι στην πολιτική τους ουσία.

Πιο έντονη ήταν όμως η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο πλαίσιο όμως της κεντροδεξιάς και της Δεξιάς «πολυκατοικίας», όπως αντιστοίχως και του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Σε αυτό το σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να ξεκαθαρίσει πιο πολύ τη θέση του έναντι του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μόνο τη μάχη του καλύτερου διαπραγματευτή για το χρέος, απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι αναφορές στις κομματικές γραμμές και τα προγράμματα ήταν περιορισμένες και φειδωλές.

Συνεπώς η πολιτική αντιπαράθεση υποβαθμίζεται σε προσωπική κόντρα και περιορίζεται στα επιμέρους στρατόπεδα της Αριστεράς, του Κέντρου και της Δεξιάς.

Το debate αποκαλύπτει στην ουσία την έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών επιχειρημάτων, ενώ οι εν γένει χαμηλοί τόνοι την απουσία διλημμάτων που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη συσπείρωση.

Σε επίπεδο εντυπώσεων κερδισμένος βγήκαν ο Πάνος Καμμένος, λόγω της επίθεσης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των προσεκτικά επιλεγμένων φράσεων «υπόδικος» κλπ και ο Σταύρος Θεοδωράκης που φάνηκε πολύ λιγότερο αιχμηρός και ρεαλιστής.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δεν είχε ιδιαίτερο χρώμα, φρόντισε όμως με την τελική παρέμβασή της να εστιάσει στους εταίρους και στους «νοικοκυραίους» προσπαθώντας να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αν και προσπάθησε να παίξει με  το ύφος και την αμεσότητα εν τούτοις δεν είχε διεισδυτικότητα καταλήγοντας να ικανοποιήσει μόνο το κομματικό ακροατήριο, ενώ έχασε και πόντους από την επίθεση του Πάνου Καμμένου.

Αδιάφορος ήταν, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας,  ο οποίος κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αποφεύγοντας να φορτίσει πολιτικά το κλίμα, ενώ επέλεξε να αντιπαρατεθεί ευθέως μόνο με την Όλγα Τρέμη και για το ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ