ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Τρεις, προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα ΕΛΠΕ

Vitol, Glencore & ΕΝΙ οι μνηστήρες

Δυο μεγάλοι traders πετρελαίου και ένας καθετοποιημένος πετρελαϊκός όμιλος εμφανίζονται επί του παρόντος ως ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά τουλάχιστον του 50,01% των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.    

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που λήγει στις 30 Μαΐου μετά την παράταση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ (αρχικά η φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληγε στις 18/5) προτίθενται να συμμετάσχουν εταιρίες Vitol και Glencore, καθώς και ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος ΕΝΙ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο μεγάλοι traders ενδέχεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό σε συνεργασία με κάποια funds, αν και ενδέχεται η διαμόρφωση των τελικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τα ΕΛΠΕ να γίνει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο εταιρίες trading είναι κορυφαίες στην αγορά πετρελαίου και μάλιστα η Vitol είναι το νούμερο 1 και η Glencore το νούμερο 2 στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.


To προφίλ των Vitol – Glencore

Η ολλανδική Vitol το 2017 είχε τζίρο 181 δισ. δολάρια και τα πετρελαιοειδή που εμπορεύεται φθάνουν τα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Διαθέτει διυλιστήρια, πρατήρια και περί τα 200 πλοία για τη μεταφορά 270 εκατ. τόνων αργού και προϊόντων ετησίως.
Η εταιρία που ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ έχει έδρα τη Γενεύη και στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε και η Vitol ίδρυσε στην Κύπρο την εταιρία VVTI στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50%.
Εξάλλου μέσω ελβετικής θυγατρικής έχει λάβει άδεια εμπορίας ηλεκτρισμού 50 MW στην Ελλάδα, ενώ ως trader πετρελαιοειδών έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Motor Oil όσο και με τα ΕΛΠΕ.
Το 2017 η Vitol εξαγόρασε την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία Petrol Ofici, η οποία ανήκε στην αυστριακή ΟΜV, έναντι 1,45 δισ. δολάρια, ενώ την περίοδο αυτή ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νιγηριανού τμήματος της βραζιλιάνικης Petrobras.
Η Glencore, o βρετανοελβετικός κολοσσός στο trading εμπορευμάτων (εκτός από πετρέλαιο εμπορεύεται μέταλλα κλπ.) το 2017 είχε κύκλο εργασιών ύψους 205,48 δισ. δολάρια και κέρδη 5,78 δισ. δολάρια.
Η εταιρία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority (QIA), το κρατικό fund του Κατάρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

Χείρα βοηθείας στην Ελλάδα

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Vitol όσο και η Glencore, το 2012 στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, παρενέβησαν ως προμηθευτές ύστατου καταφυγίου και εφοδίασαν την ελληνική αγορά με πετρέλαιο όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει και τον τελευταίο προμηθευτή της, το Ιράν εξ’ αιτίας του διεθνούς εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Εκείνη την εποχή οι περισσότερες εταιρίες πετρελαίου και οι περισσότερες τράπεζες δεν ανανέωναν την πιστωτική τους γραμμή εξ αιτίας του φόβου για χρεοκοπία της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ