ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξή, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Λίγο πριν τις 20:00 χθες το βράδυ ξεκίνησε την συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άλυτο πρόβλημα εξαιτίας της αδράνειας κυβερνήσεων. Είναι βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι η θέση που απέκτησε η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια».

«Αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θεωρώ ότι και τα δύο είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δει ένα θέμα μέσα από το πρίσμα του μικροκομμματικού πολιτικού συμφέροντος».

Ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκοπιανό υποτάσσεται στο «μικροκομματικό όφελος». «Το μόνο που υπάρχει είναι διαρκής ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί και η ανάγκη να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Αυτό μπορεί να το κάνεις κάποιος σε άλλα θέματα αλλά όχι στα εθνικά», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τα οφέλη και δεν ξέρει τι ψηφίζει. Είναι όλα στο φως. Και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Και δεν θα τις πάρει μόνο η κυβέρνηση. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν. Και όλα τα κόμματα θα πάρουν θέση απέναντι στην Ιστορία«, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αν μετά απ’ όλα αυτά που βγάζουν όλες τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το Σύνταγμα έρθουμε εμείς και πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μήπως χάσει κάποιους ακροδεξιούς ή ο κ. Σαμαράς διασπάσει το κόμμα του και ο κ. Καμμένος δεν είναι σε θέση να ψηφίσει η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το όφελος της χώρας ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Εκλογές τον Οκτώβριο αλλά…

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα που το Σύνταγμα της δίνει για να κυβερνά. Δουλεύω προς σ’ αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα τι σκοπεύει να πράξει εάν άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και αν θα συνεχίσει να κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας που θα έχει την ανοχή της Βουλής ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας. Παρόλ’ αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτή την εκδοχή, θα προχωρήσω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

«Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πάντα η θέση του Πάνου Καμμένου ήταν εναντίον μίας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια που να περιέχουν τον όρο Μακεδονία. «Όταν ο Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την κυβέρνηση. Δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Ο κ. Καμμένος πιστεύω ότι δεν θα το κάνει αυτό. Δεν θα επιλέξει να ρίξει ο ίδιος νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε περίπτωση, όμως, που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Θα αναμετρηθούμε στην Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Προκαλώ τον Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»

«Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να ψηφιστεί η συμφωνία. Γιατί γνωρίζει ότι αυτά που λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να τα αρθρώσει στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης η υπόθεση Novartis»

Για την υπόθεση Novartis ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό ρόλο μου. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Είναι μυστική διαδικασία. Δεν είναι ο θεσμικός ρόλος μου να γνωρίζω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ όμως, ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης. Δεκάδες εκατομμύρια χάθηκαν από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

Θα προτείνει εκ νέου τον Πρ. Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Αρχές Φεβρουαρίου η επίσκεψη στην Τουρκία

«Επιλέγω να έχω μία τακτική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν κάθε τρεις μήνες. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα στην περιοχή μας η μόνη δυνατότητα μίας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτατο επίπεδο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν φοβάμαι διότι θεωρώ-και δεν το λέω αυτό για να τονώσω το φρόνημα- ότι οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους. Όλοι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει η χώρα πια στην διεθνή σκακιέρα έχει αναβαθμιστεί. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί να απειλείται και κανέναν δεν συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ