ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Στρασβούργο: Ελάχιστοι από εσάς πιστεύατε πως θα τα καταφέρω

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη μακρά οικονομική κρίση και τις θυσίες που έχουν γίνει από την Ελληνικό λαό και σημείωσε πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι επιστροφή στο παρελθόν αλλά τομή με το παρελθόν.

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σημείωσε:

“Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να εκθέσω στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό και συμβολικό ότι αυτή η ευκαιρία παρέχεται λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος μία μεγάλης περιπέτειας με την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από 8 έτη μνημονίων.

Την τελευταία φορά που απευθύνθηκα σε εσάς η Ελλάδα ήταν σε μία μεγάλη δίνη. Οι πολιτικές του παρελθόντος σε συνδυασμό με την εμμονή κάποιων θεσμών σε πολιτικές ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής είχαν οδηγήσει τη χώρα σε ασφυξία. Από το 2009 έως το 2010 η Ελλάδα έχασε το ¼ του πλούτου της.

Ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είχε μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Τότε που μίλησα σε εσάς οι μισοί με επιδοκιμάζατε οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε αλλά ελάχιστοι από εσάς πιστεύατε πως θα τα καταφέρω. Και όμως τα καταφέραμε. Είναι μία νίκη πρωτίστως του Ελληνικού λαού. Μέσα από αυτή την περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί καθώς για πρώτη φορά οι θυσίες έπιασαν τόπο, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης.

Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ταυτόχρονα αποδείξαμε πως υπάρχει δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό. Στηρίξαμε τους αδύναμους ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα ελέγχοντας την σπατάλη και την φοροδιαφυγή, ενοποιήσαμε τα ταμεία και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά ανακτάμε την κυριαρχία μας. Την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη με τις προβλέψεις για εφέτος να κάνουν λόγο για ρυθμούς 2,5%.

Μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, μειώσαμε τα οργανικά κενά στην παιδεία. Την ίδια στιγμή παλεύουμε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που διεύρυνε τα δικαιώματα των πολιτών της με τα δικαιώματα σε δεύτερης γενιάς μετανάστες, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καταργήσαμε την Σαρία και ολοκληρώνουμε σταδιακά την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς συμβάσεις η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στο μίσος και τους φράχτες.

Και σε διεθνές επίπεδο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά με την συνθήκη των Πρεσπών και τις συνομιλίες με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταφέραμε στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν αλλά τομή με το παρελθόν. Την προσεχή περίοδος θα συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια δίνοντας βάση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Θα συνεχίσουμε όμως και την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας με προτεραιότητα την δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθειά προσηλωμένοι είναι στην Ευρώπη ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη υποτιμούσε και πλήγωνε τον Ελληνικό λαό.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και κυρίως να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε,. Το διακύβευα σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η διαχείριση της οικονομικής, προσφυγής και της κρίσης ασφάλειας έχει επιδείξει τεράστια ελλείμματα. Θα ήθελα να προειδοποιήσω πως η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές λύσεις θα έχει συνέπεια τον θρίαμβο του εθνικισμού.

Στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική έγινε περισσότερο έθνοκεντρική και τεχνοκρατική με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Με σχήματα όπως αυτό της τρόικα να κρατά τα κλειδιά της Ευρώπης κυριαρχίας και να μην λογοδοτούν πουθενά”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ