ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης

«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του μετά την ξενάγησή του στους χώρους της σχολής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

«Έχω την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ το κατώφλι του κτηρίου θα είναι με τον πρόεδρο Ερντογάν για μια λαμπρή ημέρα χαράς για την επανέναρξη της λειτουργίας της σχολής της Χάλκης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ πέραν της ιστορικότητας της επίσκεψης που συμπίπτει με μια ιστορική στιγμή είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων ημών στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας χαράς και θετικής ενέργειας από τους απλούς πολίτες τους Τούρκους αυτούς του τόπου» συνέχισε ο Αλέξης Τσιπρας.

Αναφερόμενος, δε, στο μήνυμα που θέλησε να στείλει με την παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ότι «η επαναλειτουργία της σχολής δεν θα αποτελέσε αντικείμενο διχόνοιας ή διενέξεων αλλά πηγή αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς. Πιστεύω βαθύτατα ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο τόσο και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία δεν πρεπει ν αποτελούν πεδίο εντάσεων αλλά γέφυρες για τους λαούς μας».

Παρόμοια ευχή – για επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης – διατύπωσε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα.

Βίντεο από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 

Ο Αλεξης Τσίπρας παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και τους οδήγησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία καθώς γιορτάζει ο Αγιος Φώτιος,  ιδρυτής της Μονής όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως είπε στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ