ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Κίνδυνος για την ΕΕ το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ

tsipras-maximouΤο κλείσιμο των συνόρων αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Με τις δηλώσεις του, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Φεβρουαρίου) και τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει σε όσους προτείνουν έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν και κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί η ΕΕ, καθώς είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται δίκαιος επιμερισμός των βαρών, καθώς ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος.

Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση, και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισε.

«Οι κοινές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένες δράσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός ΕΕ που θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντόναλντ Τουσκ:

  • Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
  • Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
  • Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη.

Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση.

Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας,, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη.

Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

Ο Ντ.Τουσκ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της ΕΕ, ενώ τάχθηκε ανοιχτά κατά της πρότασης που εκφράζουν ορισμένες χώρες για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό είναι πιο αισιόδοξος και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ