ΕΛΛΑΔΑ

«Τσεκουρωμένο» φέτος το επίδομα θέρμανσης

petrelaio thermansisΣημαντικές αλλαγές προβλέπει το τρίτο μνημόνιο στην διάθεση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν πλέον πιο αυστηρά για τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα πλέον να είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι και το επίδομα σαφέστατα ”κουτσουρεμένο”.

Η φόρμα για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ”ανοίξει” για τους ενδιαφέρομενους σε δύο εβδομάδες και για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ένας αναβρασμός προκειμένου να συνδυάσουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν όσα επιβάλλονται από το μνημόνιο για την φετινή σεζόν.

Πολλά για τις αποφάσεις του υπουργείου θα εξαρτηθούν και από την τιμή του πετρελαίου, η οποία φέτος αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή στα 85-86 λεπτά το λίτρο, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στα 23 λεπτά ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο.

Οι γνωρίζοντες την αγορά εκτιμούν ότι η φετινή μείωση οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Τα σενάρια

Υπό διαμόρφωση παραμένει ακόμα, λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα της φόρμας για τις αιτήσεις, το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει περιορισμό του σχετικού κονδυλίου κατά 50% και τα σενάρια είναι τα εξής:

– Αν το επίδομα παραμείνει στα 35 λεπτά και περιοριστούν οι δικαιούχοι με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων τότε η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση πέφτει στα 50 λεπτά το λίτρο.

-Αν μειωθεί κατά 50%, το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

Τα κριτήρια

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί ειδική εγκύκλιος που θα ενημερώνει για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν όσοι πολίτες το δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου, θα έρθουν αλλαγές στα χρηματικά όρια τόσο των αγάμων, όσο και των έγγαμων, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστό τι τελικά θα επικρατήσει και ποια κατηγορία θα υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές.

Αν ισχύσει ότι και πέρυσι, που είναι και το λιγότερο πιθανό, τότε το επίδομα θα δικαιούνται:

‘Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

Να σημειωθεί ότι οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι δεν έχουν δικαίωμα αίτησης, αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Επίσης, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάργησης

Βέβαια, ανοιχτό παραμένει – αν και λιγότερο πιθανό σαν σενάριο – και το ενδεχόμενο της κατάργησης του επιδόματος, σενάριο το οποίο παρουσίασε σε χθεσινή εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κάτι που σε συνδυασμό με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 6 λεπτά το λίτρο, θα κάνει την λιανική τιμή του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές να ”πέσει” στα 64 λεπτά το λίτρο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ