ΤΟΠΙΚΑ

Τσουχτερά πρόστιμα και στους δήμους της Αττικής για τις παράνομες χωματερές

paranomi xomateri 8Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης και να περιοριστούν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται στους δήμους που έχουν Ανεξέλεγκτους  Χώρους Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Η εικόνα εξακολουθεί να είναι αρνητική σε αρκετούς δήμους και της Αττικής οι οποίοι από τις 2 Ιουνίου θα αναγκαστούν να καταβάλλουν πρόστιμα ύψους 680.000 ευρώ. Για το σχετικό πρόβλημα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελου Καπετάνιου. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα το πρόβλημα των δέκα οκτώ (18) Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι έγινε πολύ μικρή πρόοδος. Για την Περιφέρεια Αττικής από τους δέκα οκτώ (18) ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον τέσσερεις  (4) ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Από τα στοιχεία προκύπτει επιπλέον ότι παραμένουν ανενεργοί έντεκα (11) ΧΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, με την καταδικαστική απόφαση (2-12-2014) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα που για τους  396  ΧΑΔΑ της χώρας ήταν 14.520.000 €, ενώ από τις 2 Ιουνίου  θα επιβάλλεται επί πλέον, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς 80.000 € και για τους ανενεργούς 40.000 € έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του  Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, τόνισε ότι, η Χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συμπλήρωσε επίσης πως, πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα πρόστιμα εναντίον της χώρας τη δεδομένη στιγμή και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει τεράστιο κόστος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί χρόνια πριν.

Επίσης τόνισε ότι, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι υπέρογκα και οι ημερομηνίες για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. πιέζουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, το θέμα των Χ.Α.Δ.Α. αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα πολιτικής που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανέφερε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο οριοθετεί μία συμβατή στρατηγική με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διευκρίνισε ότι δυστυχώς έγινε πολύ μικρή πρόοδος και για μεν την Περιφέρεια Αττικής από τους δέκα οκτώ (18) ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον τέσσερεις  (4) ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Παραμένουν επίσης ανενεργοί έντεκα (11) ΧΑΔΑ.  Το Πρόστιμο που θα επιβληθεί 2-6-2015 αναμένεται ότι για τους Δήμους της  Περιφέρειας Αττικής θα είναι 680.000 €.

Συμπλήρωσε τέλος  ότι, τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων των  Χ.Α.Δ.Α., που όλα είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους.

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν οι Δήμαρχοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν ΧΑΔΑ. Από την Περιφέρεια Αττικής προσκλήθηκαν η Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ  Αττικής και Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και οι Δήμαρχοι Σαρωνικού,  Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας,  Σπετσών και Ύδρας. Προσήλθαν η Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αττικής κ. Αφροδίτη Μπιζά, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής  και σχεδόν το σύνολο των προσκεκλημένων Δημάρχων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η ασκούσα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλλιόπη Καρδαμίτση  και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ