ΤΟΠΙΚΑ

ΥΠΕΘΑ: "Η οικονομική ομηρία των εργαζομένων των Ναυπηγείων οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοσία ’’

nauphgeia-eleusinasΥπό πολιορκία βρίσκονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τους εργαζόμενους, που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι από τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία ρίχνει την ευθύνη στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι χρωστά λεφτά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή του τιμήματος για τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων στα Nαυπηγεία Ελευσίνας , επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

‘’Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταβάλει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το σύνολο του τιμήματος που αφορά στις πυραυλακάτους. Αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που ανέμεναν χθες συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Πολεμικού Ναυτικού .Με αυτά γίνεται σαφές ότι η οικονομική ομηρία των εργαζομένων οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Παρ’ όλα αυτά, κατά το χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους με συστηματικές προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού και των υπηρεσιακών παραγόντων, στην προοπτική ολοκλήρωσης του απαιτούμενου κατασκευαστικού έργου των πλοίων για την ένταξή τους στο Στόλο και τη διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής του προσωπικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται και προωθεί σχέδια και προτάσεις. Η λύση που προτείνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ρεαλιστική, νόμιμη και μ’ αυτήν συμφωνούν οι εργαζόμενοι ενώ διαφωνεί η διοίκηση των Ναυπηγείων χωρίς να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η ίδια, τη συμφωνία που οφείλει να έχει με τους υποκατασκευαστές για την κατασκευή των πυραυλακάτων, με εξαίρεση την ΤΠΚ «Ρίτσος» που είναι έτοιμη να καθελκυθεί. Διαρκής μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συμβολή στην προοπτική της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της. Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν χρωστά ούτε ευρώ για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των πυραυλακάτων και περιέργως καταγγέλεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπροσθέτως γίνεται σαφές ότι με αίσθημα ευθύνης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση’’.

Συνάντηση του βουλευτή ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα με τους εργαζόμενους

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το βουλευτή Αττικής του Κόμματος, Γιάννη Γκιόκα, επισκέφτηκε χθες το πρωί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 9 μηνών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων και στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων τόνισε-μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να πιέσουμε – και μέσα και έξω από τη Βουλή – για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου. Το σημαντικό είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τόσους μήνες. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το σημαντικό, εκεί πρέπει να κατευθύνεται η διεκδίκηση, η πίεση και των εργαζομένων. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο του αγώνα τελικά τι ναυπηγεία έχει ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι, η χώρα. Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μια μέρα και δε θα δουλεύουν δέκα; Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε να πληρωθούν 200 και 300 ευρώ και θα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, που δε θα έχουν δικαιώματα; Και το λέμε αυτό γιατί πλέον υπάρχει μια εμπειρία. Πέρσι, το 2013, κατόπιν πίεσης δόθηκε μια προσωρινή λύση με μια τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για να καταβληθούν κάποια χρήματα. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, όπως είχε πει και τότε το ΚΚΕ. Μετά από λίγο καιρό επανήλθε ακόμα πιο οξυμένο. Και ζούμε σήμερα αυτή την κατάσταση, γιατί το συνολικό πρόβλημα με τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους σε αυτά παραμένει. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα να μπει στο επίκεντρο τι ναυπηγεία χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρό δυναμικό, έχει έμπειρους εργάτες, για να μπορεί να έχει ναυπηγεία που πραγματικά θα σφύζουν από ζωή και από εργαζόμενους. Όμως, χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας, που θα κατασκευάζει πλοία για την ακτοπλοΐα, τις ένοπλες δυνάμεις, για τις ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα και έχει ενόχους και ονοματεπώνυμο. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, μαζί με το αγώνα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Εμείς σε αυτό θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ