ΕΛΛΑΔΑ

Υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

0B63A8DE3889FD865A824DD8D3FABD50

Το έργο απασχολεί ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μπορεί να αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια, όπου κυριαρχούν οι ρωσικές εξαγωγές. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαμήνυσε ότι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό.

Υπογράφηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η τελική επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία (IGB), ένα από τα σημαντικά ενεργειακά έργα στην περιοχή των Βαλκανίων, το οποίο βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του αγωγού θα πρέπει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, ωστόσο, διάφορα προβλήματα βιωσιμότητας έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων, τα οποία κανονικά θα πρέπει να αρχίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα βιωσιμότητα θα ξεπεραστούν, λίγες μέρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, διαμήνυσε από την Αθήνα ότι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τον αγωγό.

Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά την βόρεια Ελλάδα, καθώς μπορεί να δρομολογήσει την εισαγωγή και μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του νέου τερματικού που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με τον αγωγό TAP – που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος και θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη – ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον IGB ως έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

 

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ