ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΟΙΚ: Στα 3 δισ. ευρώ η άντληση κεφαλαίων

Ποσό 3 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών από τα 5ετή ομόλογα, με την επάνοδο στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2010, να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχής.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς το βιβλίο προσφορών (που άνοιξε σήμερα στις 11 το πρωί) έκλεισε σε λιγότερο από μια ώρα μετά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Έτσι, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό 2,5 δισ. ευρώ.
Το ετήσιο κουπόνι των ομολόγων ανήλθε σε 4,75%, ενώ η απόδοση, που θα οριστικοποιηθεί μετά την εκκαθάριση, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4,95%, ήτοι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση 5%- 5,23%.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds (ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κλπ).
Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης «ανοίγει τον δρόμο» και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ