ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί σε κατάσταση αναμονής εν όψει ανασχηματισμού

Υπ’ ατμόν εν όψει του ανασχηματισμού βρίσκονται πλέον πολλά μέλη της κυβέρνησης μετά και τη διαρροή του περιεχομένου των Προεδρικών Διαταγμάτων που αποκάλυψαν μέρος των προθέσεων του πρωθυπουργού για τις επερχόμενες δομικές αλλαγές. Υπό τις συνθήκες, φαίνεται ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα επισπεύδεται και πιθανώς να εκδηλωθεί πριν από την επιστροφή του κουαρτέτου στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την αναδιάρθρωση των υπουργείων θέτουν σε κατάσταση αναμονής πολλά μέλη της κυβέρνησης, που αμφιβάλλουν πλέον αν θα έχουν χώρο στον επικείμενο ανασχηματισμό. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα έχει συνέπειες και στην απόδοση πολλών υπουργών και στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Έτσι, ακόμη κι αν υποθετικά ο Αλέξης Τσίπρας σκόπευε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -υπόθεση που αναιρείται από την κατάθεση των Προεδρικών Διαταγμάτων στο ΣτΕ στις 26 Οκτωβρίου- τώρα κατανοεί πως η υλοποίηση του ανασχηματισμού που ούτως ή άλλως σύρεται στην πολιτική επικαιρότητα εδώ και έναν μήνα ίσως και να πρέπει να επισπευσθεί.

Για τον επιπρόσθετο λόγο πως αν πράγματι προτίθεται να σπάσει στα δύο π.χ. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο σημερινός υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει αν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως προκρίνονται δύο σενάρια ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού. Σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης που αναστέλλει τη διάταξη 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ή μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν αυτό επιτευχθεί την ερχόμενη Δευτέρα οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων.

Υπουργοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Οι υπουργοί που διαπιστώνουν, με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι τα υπουργεία τους είτε αποδυναμώνονται είτε πρόκειται να σπάσουν στα δύο έχουν αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις και απλώς περιμένουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ακόμη κι αν διατηρήσει τα ενεργειακά στις αρμοδιότητές του -όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί- θα χάσει το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης αν παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας θα το δει να αποδυναμώνεται για δεύτερη φορά, καθώς στην αρχική του μορφή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού και τώρα θα μείνει μόνο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον τομέα του Τουρισμού να αποσπάται και να συγκροτεί νέο αυτόνομο υπουργείο.

Το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε αυτονομηθεί εδώ και καιρό, μόνο που τώρα πια ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την ένταξη σε αυτό Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, τομέας που φεύγει από το σημερινό υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Επομένως ο Χρήστος Σπίρτζης αν διατηρήσει τη θέση του θα κρατήσει μόνο το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας θα αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας και τον τομέα των Μεταφορών. Θα είναι όμως αυτό το πρόσωπο ο νυν υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, που γενικώς αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις;

Επίσης αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό και το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο τομέας της Μετανάστευσης αποκτά αυτόνομο χαρτοφυλάκιο με την ίδρυση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αποσπάται, ενώ με βάση τα Προεδρικά Διατάγματα θα δημιουργηθούν δύο αυτόνομα υπουργεία, το ένα Εσωτερικών και το άλλο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αρα ο σημερινός υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ακόμη κι αν διατηρηθεί και δεν μετακινηθεί σε άλλο τομέα, θα αναλάβει ένα νέο υπουργείο σαφώς περιορισμένων αρμοδιοτήτων. Ο ίδιος σε συνεργάτες του εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πρόθεση μετακίνησής του. Αν όμως το υπουργείο του σπάσει, τότε θα προτιμούσε να παραμείνει στο Εσωτερικών, στο υπουργείο που κάνει τις εκλογές δηλαδή.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ