ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτική η κλήση Καμμένου για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Η κλήση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης αλλά και κάθε δημοσίου λειτουργού ή δημοσίου προσώπου είναι υποχρεωτική εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της επιτροπής (δικαίωμα της μειοψηφίας).

Αυτό απαντά με πολυσέλιδη γνωμοδότησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής μετά από ερώτημα που έστειλε η πρόεδρος επιτροπής θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου για την υπόθεση του Πάνου Καμμένου και την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

Ξεκάθαρη όμως ήταν και η απάντηση της Επιτροπής στο ερώτημα της Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το αν η Επιτροπή θα έπρεπε να αναμείνει τυχόν παράλληλο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην απάντησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι οι επιτροπές ασκούν αυτοτελή κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έργο τους δεν παρεμποδίζεται από παράλληλη άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όσον αφορά την πρόθεση της κ. Χριστοδουλοπούλου να παραπέμψει την υπόθεση στην υποεπιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων αποφαίνεται ότι η υποεπιτροπή έχει σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα και ότι αντιθέτως η Επιτροπή Θεσμών είναι αυτή η οποία διαθέτει ευρύτατο πεδίο διερεύνησης για θέματα λειτουργίας θεσμών και διαφάνειας όπως ζητούσε στο αίτημά της η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί όχι μόνο Υπουργούς και Υφυπουργούς αλλά και κάθε δημόσιο λειτουργό ή δημόσιο πρόσωπο μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση ανοίγει ο δρόμος διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίψει το επικείμενο αίτημα της Ν.Δ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ