ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο για την οστεοπόρωση θεραπεύει… τη φαλάκρα

Ένα φάρμακο που έχει αναπτυχθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ενδεχομένως να μπορεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα της φαλάκρας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο.

Η δραστική ουσία Way-316606 που έχει σχεδιαστεί ως αναστολέας της πρωτεΐνης SFRP1 για την θεραπεία της οστεοπόρωσης «φαίνεται να επιφέρει ουσιαστική διαφορά για τα άτομα με απώλεια τριχωτού κεφαλής», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Ναθαν Χοκσοου από το Πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ.

Η κυκλοσπορίνη Α, που χορηγείται στη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, έχει επίσης ως παρενέργεια την ενίσχυση της τριχοφυΐας.

Πάντως υπάρχουν και δύο δραστικές ουσίες, σχεδιασμένες ειδικά για τη θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας, η μινοξιδίλη για άνδρες και γυναίκες και η φιναστερίδη, μόνο για άνδρες. Αλλά δυστυχώς και οι δύο θεραπείες έχουν παρενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. Έτσι συχνά οι ασθενείς καταλήγουν στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Από τα στοιχεία όμως που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology προκύπτει ότι η Way-316606 έχει θετική επίδραση στα τριχοθυλάκια που είχαν ληφθεί από περισσότερους από 40 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Φυσικά θα πρέπει να γίνει κλινική μελέτη για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της αγωγής σε πραγματικές συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Δερματολογικής Εταιρείας σχολιάζοντας την είδηση δήλωσε στο BBC ότι «η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα. Και καθώς η αλωπεκία είναι συχνή μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοπεποίθηση, σίγουρα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. Κάθε νέα θεραπεία δίνει μια καλύτερη προοπτική στους πάσχοντες».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ