ΕΛΛΑΔΑ

Φοροκαταιγίδα για τα ακίνητα

enfiaΈντονο θα είναι το χτύπημα που θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στις επόμενες ημέρες, με πρώτο χτύπημα να είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πλήξει 6,1 εκατομμύρια φορολογούμενους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι και με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που προβλέπουν κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ και αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα.

Για φορολογική εξόντωση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφορικά με την προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά και με την επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Μνημόνιο, η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο θα πρέπει να καταργηθεί. Αφού καταργηθεί το ευνοϊκό μέτρο, τότε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Το τρίτο χτύπημα που θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι φυσικά η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Στην περίπτωση που θα παραμείνει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα αυτά, τότε ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ