ΚΟΣΜΟΣ

Φορο-πρόστιμο 318 εκατ. ευρώ πληρώνει η Apple στην Ιταλία

00F9BA43D40AA416545BF93EC1A01578

Η θυγατρική της Apple στην Ιταλία και ορισμένα ανώτερα στελέχη της βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ιταλικής Εφορίας και της Εισαγγελίας του Μιλάνου για υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, με βάση τα έσοδά της η θυγατρική της Apple θα έπρεπε να είχε καταβάλει φόρους περίπου 880 εκατομμυρίων ευρώ.

Φορολογικό πρόστιμο 318 εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει η θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού Apple στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η ιταλική Εφορία.

Η Apple Italia και ορισμένα ανώτερα στελέχη της βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» της ιταλικής Εφορίας και της Εισαγγελίας του Μιλάνου για υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μεταξύ του 2008 και του 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, με βάση τα έσοδά της η θυγατρική της Apple θα έπρεπε να είχε καταβάλει φόρους περίπου 880 εκατομμυρίων ευρώ στο ιταλικό κράτος κατά την επίμαχη εξαετία, όμως φέρεται να πλήρωσε μόνο 30 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της ιταλικής Εφορίας επιβεβαίωσε με δήλωσή του το μέγεθος του προστίμου που συμφωνήθηκε με την Apple Italia, όμως αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις φορολογικές πρακτικές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο διακανονισμός επετεύχθη μετά από συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, το Νοέμβριο.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την Apple για το ζήτημα.

Δικαστική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η εισαγγελική έρευνα – η οποία αφορά και τρία στελέχη της Apple Italia – δεν θα κλείσει παρά τον διακανονισμό που συμφωνήθηκε. Διευκρίνισε όμως ότι η αποδοχή του προστίμου από την Apple Italia θα έχει θετικές επιπτώσεις για την εταιρεία.

Η Apple Italia αποτελεί τμήμα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του αμερικανικού κολοσσού, που έχουν έδρα την Ιρλανδία, που διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 12,5%. Ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ιταλία είναι υπερδιπλάσιος, στο 27,5%.

 

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ