ΤΟΠΙΚΑ

Χαριστική βολή στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Αττικής

ktinotrofiaΣε μάστιγα εξελίχθηκε ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων και η ευλογιά, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ταλαιπωρημένη ελληνική κτηνοτροφία. Το πρόβλημα αγγίζει 906 καταγεγραμμένα κοπάδια, εκτιμάται όμως ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη και αγγίζει περί τα 1.200 κοπάδια και πάνω από 300.000 αιγοπρόβατα, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν δηλώνουν ότι έχουν άρρωστα ζώα στη μονάδα τους, με το φόβο ότι θ’ αναγκαστούν να θανατώσουν και τα υγιή. Το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων έχει φτάσει αυτό το διάστημα επανειλημμένα στη Βουλή, με επίκαιρες ερωτήσεις , ενώ έχουν γίνει ευρείες συσκέψεις για τις ζωονόσους των αιγοπροβάτων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον Πάρι Κουκουλόπουλο και τους αρμόδιους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μη συνεχίσει η εξάπλωσή του.

Εστίες έχουν εμφανιστεί σε 33 νομούς της χώρας και φορείς της ζωονόσου είναι τα βοοειδή. Οι Ελληνες κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, αφού οι θάνατοι φαίνεται ν’ αγγίζουν το 7% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας κι όσα ζώα δεν ψοφούν παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ διίστανται οι απόψεις για το ζήτημα του εμβολίου. Πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν φαίνεται να επιδοτεί ως ένα βαθμό το εμβόλιο, αλλά δεν καλύπτει τα χρήματα για τη διαδικασία του εμβολιασμού από κτηνιάτρους. Προβληματισμό επίσης, προκαλεί η εξαίρεση κτηνοτρόφων από τη Δυτική και Ανατολική Αττική, αφού όπως αναφέρεται σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους αποζημιώσεων και ενισχύσεων που δίδονται επειδή πέστησαν ζημιές λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Κάτι τέτοιο θεωρείται αδικαιολόγητο δεδομένου ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, έως σήμερα έχουν δηλωθεί επτά εστίες καταρροϊκού πυρετού. Σύμφωνα δε με όσα υποστηρίζει η Περιφέρεια Αττικής, ο συνολικός αριθμός αιγοπροβάτων των εκτροφών αυτών, είναι τρείς χιλιάδες τριακόσια πενήντα έξι ζώα και ο αριθμός των δηλωθέντων θανάτων είναι εκατόν τριά ντα επτά. Η εξαίρεση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Αττικής από τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις είναι αδικαιολόγητη δεδομένου ότι η κτηνοτροφία αποτελεί μείζονα επαγγελματική απασχόληση στην Περιφέρεια, εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή και απειλούνται από τον καταρροϊκό πυρετό εάν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι στο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται τα αναγκαία απολυμαντικά και εντομοαπωθητικά μέσα στο σύνολο των εκτροφών, ενώ προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στην εφοδιαστική αλυσίδα του λεκανοπεδίου.Η εξαίρεση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Αττικής από τις συγκεκριμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις συνεπάγεται τόσο οικονομική καταστροφή για ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας της Περιφέρειας Αττικής, όσο και άνοδο των τιμών διάθεσης στον καταναλωτή των κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην Περιφέρεια.

vasilis oikonomou 2Στη σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου ζητα να απαντηθούν από τον αρμόδιο υπουργό , Για ποιους λόγους εξαιρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής από τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις λόγω του καταρροϊκού πυρετού, δεδομένου ότι δηλώθηκαν επτά εστίες καταρροϊκού πυρετού και ποιος ευθύνεται για την παράλογη αυτή «παράλειψη»; Πώς θα προστατευτούν συνολικά οι εκτροφές στην Περιφέρεια Αττικής από τον καταρροϊκό πυρετό; Αν θα τροποποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις ώστε να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία και να ενταχθούν όπως δικαιούνται και οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής στο πρόγραμμα αποζημιώσεων και ενισχύσεων για τον καταρροϊκό πυρετό;

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ