ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαστούκι για τη Μέρκελ, άλμα του AfD δείχνουν τα exit polls στη Γερμανία

 Εντυπωσιακή ενίσχυση του αντιμεταναστευτικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ηχηρή ήττα για το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης στις κρίσιμες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μέκλενμπουργκ – Δυτική Πομερανία, περίπου 12 μήνες πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε πριν από ένα χρόνο η κ. Μέρκελ στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το AfD αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στην τοπική βουλή, κερδίζοντας το 20,8% της λαϊκής ψήφου, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ υποχώρησαν ταπεινωμένοι στην τρίτη θέση, με ποσοστό 19%. Το αποτέλεσμα έχει και προσωπική διάσταση για την κ. Μέρκελ, με δεδομένο ότι το Μέκλενμπουργκ – Δυτική Πομερανία είναι η περιφέρεια όπου εκλέγεται.

«Βάλαμε τους Χριστιανοδημοκράτες στη θέση τους», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls η αρχηγός του Εναλλακτική για τη Γερμανία, Φράουκε Πέτρι, αποδίδοντας το αποτέλεσμα στις «καταστροφικές μεταναστευτικές πολιτικές» των Χριστιανοδημοκρατών. Ίδια ανάγνωση έκανε και ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος απέδωσε το «πικρό» αποτέλεσμα στην «ενόχληση και διαμαρτυρία» γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου.

Πρώτη δύναμη
στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που απέσπασαν το 30,6% των ψήφων, αν και χάνουν δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

Το AfD δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην τοπική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, όμως η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ευρω-σκεπτικιστικής παράταξης φανερώνει τη δυναμική της ενόψει των γενικών εκλογών του 2017.

Το κρατίδιο κυβερνάται από τους Σοσιαλδημοκράτες με μικρό εταίρο τους Χριστιανοδημοκράτες από το 2006, αν και δεν είναι γνωστό το κατά πόσον η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση, το AfD θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα κρατίδιο όπου έως σήμερα ούτε καν εκπροσωπείται στη Βουλή.

Εντύπωση προκαλούν επίσης τα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα των ψηφοφόρων του AfD στο Μέκλενμπουργκ – Δυτική Πομερανία, καθώς η αντιμεταναστευτική, λαϊκίστικη παράταξη φαίνεται πως απέσπασε ψήφους από όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος. Μία από τις «απώλειες» ήταν το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το όριο του 5% για είσοδο στη Βουλή.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως το 34% των υποστηρικτών του AfD δεν είχε ψηφίσει στις εκλογές του 2011, γεγονός που δείχνει ότι είτε μιλάμε για νέους πολίτες είτε για ανθρώπους που κινητοποιήθηκαν για τη σημερινή αναμέτρηση.

Με την επιτυχία στο Μέκλενμπουργκ – Δυτική Πομερανία το AfD έχει πλέον έδρες στα τοπικά κοινοβούλια εννέα εκ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων που αποτελούν τη Γερμανία, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Το AfD ιδρύθηκε μόλις το 2013 με βασικό αίτημα την απόσυρση της Γερμανίας από προγράμματα στήριξης στην ευρωζώνη, όπως της Ελλάδας, όμως στη συνέχεια εστίασε στην προσφυγική κρίση, ζητώντας κλείσιμο των συνόρων και αυστηρή πολιτική αποδοχής.

Έχει επίσης υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι στο ισλάμ, το οποίο περιγράφει στον προγραμματικό σχεδιασμό του ως ασύμβατο με τη Γερμανία.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ