ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» 160.000 ευρώ σε εισπρακτικές εταιρείες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 160.500 ευρώ σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, γνωστές ως εισπρακτικές εταιρείες, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τα παραπάνω πρόστιμα αφορούν την επιβολή συνολικά 21 διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις όπως μεγάλη συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών –καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους–, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.ά.

Τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό οδήγησαν τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας με αντικείμενο την αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου (νόμος 3758/2009, ο οποίος τροποποιήθηκε ελαφρώς με τον νόμο 4038/2012). Το πόρισμα της ομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο το φθινόπωρο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Η διορθωτική ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο έχει τρεις στόχους: πρώτον, διευκόλυνση της ενεργοποίησης της πειθαρχικής διαδικασίας από τους δικηγορικούς συλλόγους για τα μέλη τους, δεύτερον, διευκόλυνση των πειθαρχικών οργάνων των δικηγορικών συλλόγων να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά και, τρίτον, παροχή περισσότερων εργαλείων στις καταναλωτικές οργανώσεις για να προβαίνουν σε συλλογικές αγωγές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο σχετικό μητρώο υπάρχουν 12 εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, ενώ από το 2012 μέχρι και τον Μάιο του 2018 διεγράφησαν 29 εταιρείες.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ