ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑΧΑΪΔΑΡΙ

Χαϊδάρι: Αντιπλημμυρικά έργα στη Λ. Αθηνών, στη Μάνδρα ακόμα… περιμένουν

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών του αντιπλημμυρικού έργου με μήκος κατασκευής αγωγού ομβρίων, 1.486 μέτρα και συνολικό προϋπολογισμό 3.566.015 ευρώ, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, κατά την επίσκεψη του στο εργοτάξιο, όπου συνοδευόταν από τους δημάρχους Περιστερίου και Χαϊδαρίου κ.κ. Ανδ. Παχατουρίδη και Μιχ. Σελέκο.

Το έργο επί της Λεωφ. Αθηνών, με τον συλλεκτήριο αγωγό όμβριων από την οδό Πατριάρχου Σεργίου Δήμου Περιστερίου μέχρι την οδό Πύλου Δήμου Χαϊδαρίου, αποτελεί το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό στη Δυτική Αθήνα το οποίο αναμένεται να «θωρακίσει» την ευρύτερη περιοχή του Περιστερίου – Χαϊδαρίου, απαλλάσσοντας 40.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

«Φαινόμενα τα οποία το 2015 ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα και παραλίγο να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα», υπενθύμισε ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι θεωρεί «δεδομένη την κατανόηση των κατοίκων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και των οδηγών που χρησιμοποιούν τη Λεωφόρο Αθηνών, για τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα προκύψουν στην εξέλιξη του μεγάλου και τόσο αναγκαίου αυτού έργου».

Τι συμβαίνει στη Μάνδρα

Στην πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των πολιτών σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα  προχώρησε η Δήμαρχος, Γιάννα Κριεκούκη, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018.

«Μετά τη φονική πλημμύρα της 15ης /11/2017 και την καταστροφή που υπέστη η Μάνδρα το πρώτο και κυρίαρχο ερώτημα που θέτουμε όλοι μας, πολίτες και δήμος είναι ένα και μοναδικό:

Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθεί αυτή η καταστροφή; Πώς και πότε θα θωρακισθεί ο τόπος μας ώστε να μην ξαναβιώσουμε παρόμοια κατάσταση; Γιάννα Κριεκούκη

Και όσο αυτό το ερώτημα δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις, όσο δεν βλέπουμε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, τόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια μεγαλώνει.

Υπάρχει κάποιος που κοιμάται ήσυχος τα βράδια; Υπάρχει γονιός που στέλνει το παιδί του στο σχολείο και χωρίς να τρέμει που το αποχωρίζεται; Είμαι σίγουρη πως όχι.

Από ποιόν όμως ζητάμε απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματά μας;

Ποιος πρέπει να ενεργήσει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας;

Ποιος πρέπει να απαντήσει για το ποια έργα πρέπει άμεσα να εκτελεσθούν;

Ποιος πρέπει να απαντήσει για το πότε αυτά θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν;

Μία είναι η απάντηση: η Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι από το νόμο μοναδική αρμόδια για να μελετήσει και να κατασκευάσει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Μάνδρας.

Οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να μελετούν και να εκτελούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό καλό είναι να είναι ξεκάθαρο από όλους ώστε να γνωρίζουμε σε ποιόν πρέπει να απευθυνόμαστε και να ελέγχουμε για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή μας.

Ο Δήμος και ο κάθε Δήμος δεν του επιτρέπεται ούτε να μελετήσει αντιπλημμυρικό έργο πόσο μάλλον να εκτελέσει. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το δικό μας Δήμο αλλά για όλους τους Δήμους της χώρας.

Στη δική μας περίπτωση η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης συνίσταται στην διοχέτευση των όμβριων υδάτων από τα βουνά που περιβάλλουν τη Μάνδρα στη θάλασσα.

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν αυτά τα νερά είναι ευθύνη να τον μελετήσει και να τον κατασκευάσει η Περιφέρεια.»

Η Δήμαρχος συνεχίζοντας και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα έγγραφα που έστειλε ο Δήμος μας σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς και περιφερειακούς φορείς και στις απαντήσεις που έλαβε κατέληξε:

« Επειδή η μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχουμε δεν μας δίνει καμία εγγύηση ότι τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και ακούμε ξανά για διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και που στη πράξη μπορεί να παραπέμψουν ξανά το θέμα στις καλένδες:

Προτείνουμε να αποφασίσει το σώμα:

  • Να διαμαρτυρηθεί για την παρατηρούμενη καθυστέρηση και να απαιτήσει την άμεση – κατεπείγουσα έναρξη εκτέλεσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας αρχικά στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής στην οποία θα καλέσουμε το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας να συμμετέχει για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε το δίκαιο αίτημά μας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας.
  • Την υποβολή αιτήματος στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για εκπόνηση μελέτης και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας από την Περιφέρεια.
  • Την πρόσληψη τεχνικού και νομικού συμβούλων για την παρακολούθηση της προόδου των ενεργειών της Περιφέρειας και τη νομική διεκδίκηση του δικαιώματός μας για προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και επαγγελματιών της Μάνδρας.»

Τι απαντά η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής

Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, τόσο για το αντιπλημμυρικό έργο «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες», όσο και για τις εργασίες αποκατάστασης στην ΠΕΟ Αθηνών – Θηβών, παραθέτουμε ολόκληρη την από 22/12/2017 απάντηση της Περιφέρειας Αττικής προς τον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας & Ερυθρών.

Επισημαίνουμε πως η Περιφέρεια Αττικής προχωράει ταχύτατα στην ολοκλήρωση όλων των υποχρεωτικών διαδικασιών, με στόχο την δημοπράτηση και των δύο αυτών έργων μέσα στο 2018.

—————————————————————————————–

Επισυνάπτεται το από 22/12/2017 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής.

Download this file (Έγγραφο Περιφέρειας Αττικής 22_12_2017.pdf)Έγγραφο Περιφέρειας Αττικής 22_12_2017.pdf

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ