Η αγορά χτες… ισορρόπησε, κλείνοντας σε απόσταση 5,5% από τα υψηλά του Μαρτίου, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα δεδομένων των καινούριων αναλογιών που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.
«Την μη διάθεση ούτε για νέες τοποθετήσεις αλλά ούτε για ρευστοποιήσεις, δείχνει η χαμηλή συμμετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, με την αγορά να κλείνει σε ισορροπημένο αποτέλεσμα» δηλώνει ο κ. Ζαμάνης της Beta Χρηματιστηριακής.
Αυτό που απασχολεί από χτες τη διεθνή αγορά είναι κατά πόσο θα κλιμακωθεί η κατάσταση στο Ιράκ και τι επίδραση θα έχει στις ενεργειακές τιμές, με το συμβόλαιο του αργού λήξης Ιουλίου να σκαρφαλώνει σε υψηλό 9 μηνών. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα βρίσκεται στα 107,38 δολάρια το βαρέλι.
Πολλοί πιστεύουν ότι ακόμα και μια διόρθωση μέχρι τις 1.250 μονάδες δεν θα αλλάξει την θετική πορεία της αγοράς, ceteris paribus, καθώς οι ξένες τοποθετήσεις του τελευταίου 6μήνου έχουν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποδόσεων.
Εν τω μεταξύ, πέραν της σημερινής ανακοίνωσης της Alpha Bank για την εξαγορά των εργασιών λιανικής της Citi, η τράπεζα κατάφερε να βγει στις αγορές τραβώντας 500 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 4 φορές, με αποτέλεσμα το κουπόνι να διαμορφωθεί τελικά στο 3,5%.
Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Eurobank για την έκδοση 500 εκατ. ευρώ με την βοήθεια των Credit Suisse, HSBC, JPMorgan, Mediobanca και Nomura. Το roadshow ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 του μήνα.
Την ίδια ημέρα αλλαγές συντελούνται στα χαρτοφυλάκια Margin σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 27ης Φεβρουαρίου.
Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η διαφοροποίηση που απαιτείται να υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο ασφαλείας του επενδυτή, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνου. Το «margin» χαρτοφυλάκιο του επενδυτή θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 3 μετοχές και η αξία της κάθε μετοχής να μην υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου.
Οι αλλαγές αφορούν τα χαρτοφυλάκια Margin αορίστου χρόνου και όχι τα Τ+3.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές θα χουν μικρό αντίκτυπο καθώς στις περισσότερες χρηματιστηριακές δεν υπήρχαν “μονόχαρτα” χαρτοφυλάκια, τα περισσότερα αποτελούνται από 2 τουλάχιστον τίτλους.
Οι όποιες αναδιαρθρώσεις θα είναι εσωτερικές και επιπρόσθετα αφορούν περισσότερο έλληνες ιδιώτες και όχι ξένους, καθιστώντας τις όποιες διαφοροποιήσεις μικρές.
Επιστρέφοντας στην αγορά, πτωτικές διαθέσεις επικρατούν στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τον ΟΠΑΠ να χάνει 2,87%, την Jumbo (-1,92%), την ΦΦΓΚΡΠ (-1,91%), την ΕΥΔΑΠ (-1,88%), την ΕΥΠΡΟ (-1,84%), τον ΜΥΤΙΛ (-1,47%),τον ΟΤΕ (-1,31%) και την ΔΕΗ (-1,09%).
Μικρά κέρδη για την ΜΙΓ (0,82%), τον ΟΛΠ (0,66%) και ΙΝΛΟΤ (+0,48%).
Πτωτικά και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, με την ΕΤΕ (-2,5%), την Εurobank (-2,34%), την Τρ. Πειραιώς (-1,69%) και την Alpha Bank (-0,41%) εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων από την τελευταία για την άσκηση της 2ης περιόδου των παραστατικών τίτλων.
Μικροί οι όγκοι συναλλαγών στην αγορά παραγώγων ενώ αισθητή ήταν η μετακύλιση θέσεων στο ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ χτες παρά το spead των 3-4 πόντων που θα έπρεπε να πληρώσουν οι «long», με τις ανοιχτές θέσεις πλέον στη λήξη Ιουνίου να είναι στα 6.282 συμβόλαια και σε αυτήν του Σεπτεμβρίου στα 18.403 ΣΜΕ.
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς φτάνει στα μόλις 22 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης, με 2,5 εκατ. ευρώ εκ αυτών να αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter