ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας για το 2017

Ψηφίστηκε στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου(22.11.2016) ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το 2017. Η Δυτική Αττική καταλαμβάνει σημαντική θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας τόσο στο πεδίο των έργων- τεχνικών υποδομών όσο και στο πεδίο των άυλων δράσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων, θέτοντας έτσι τη βάση για την βιώσιμη επίλυση χρόνιων προβλημάτων και ελλειμμάτων στην περιοχής σε μια σειρά τομέων, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η πολιτική προστασία, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές δράσεις και η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η προώθηση του πολιτισμού, η στήριξη της δημόσιας υγείας και η επούλωση των ποικίλων περιβαλλοντικών πληγών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: « Το 2017 θα είναι η πιο παραγωγική χρονιά συνολικά για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και ειδικά για την Δυτική Αττική.

Η Περιφέρεια έχει ήδη εκπέμψει προς τους πολίτες της Αττικής ένα ξεκάθαρο θετικό πρόσημο ενώ στη Δυτική Αττική αγωνιζόμαστε καθημερινά να δημιουργήσουμε και να προωθήσουμε μια θετική στρατηγική, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής αλλά και για πρώτη φορά ίσως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Βασιζόμενοι στο στρατηγικό σχέδιο ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ που προέκυψε με ευρεία διαβούλευση και στηρίζεται από τους Δήμους της περιοχής μας και συλλογικούς φορείς, προχωράμε συστηματικά με όραμα την ανασυγκρότηση της περιοχής κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και αναπτυξιακά ρεαλιστικό».

Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη στην 36η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω, με μια κοινή πιστεύω διαπίστωση.

Τον Σεπτέμβρη του 2014 που αναλάβαμε την Διοίκηση της Περιφερείας – για

λόγους που συνδέονται αποκλειστικά με την γενικότερη μνημονιακή πορεία της χώρας – είχε ουσιαστικά παύσει και στην τοπική αυτοδιοίκηση – κάθε δραστηριότητα που αφορούσε την εξέλιξη έργων. Σήμερα φαίνεται γενικότερα κάτι να κινείται – ή τουλάχιστον – δεν υπάρχει η ίδια εικόνα παραλυσίας.

Η άποψη μου δε είναι πως η Περιφέρεια – με το σύνολο των δραστηριοτήτων της το ίδιο χρονικό διάστημα – έχει εκπέμψει προς τους πολίτες της Αττικής ένα ξεκάθαρο θετικό πρόσημο.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά- παρά τα όποια κενά, αδυναμίες ή λάθη το ίδιο ισχύει και για την Δυτική Αττική – πορευόμενοι όπως γνωρίζετε άλλωστε όχι στα τυφλά αλλά βάση στρατηγικού σχεδίου που το διαβουλευτήκαμε εγκαίρως – υπο την ονομασία «Δυτική Αττική 2020+».

Συγκεκριμένα:

–  Ξεμπλοκάραμε το έργο της αποχέτευσης του Θριάσιου Πεδίου.

–     Προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα στο ύψος της Χαλυβουργικής.

–      Ολοκληρώσαμε τον υπάρχοντα σχεδιασμό της Περιφερειακής Αιγάλεω.

–      Τελειώνει η συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου στο Ζεφύρι.

–      Ξεκίνησε η πρώτη από τις δυο εργολαβίες στην ΠΕΟΑΘ.

–     Υλοποιείται κανονικά η αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου των Βιλίων.

–     Είμαστε σε φάση προόδου των παρεμβάσεων για αθλητικές υποδομές σε όλους τους Δήμους, ενώ ολοκληρώνεται στο Κριεκούκι η κατασκευή των αγωγών υδροδότησης.

–     Ολοκληρώθηκαν οι εργολαβίες οδοποιίας σε τρεις Δήμους και ακολουθούν δυο νέες – ενώ ακολουθεί εργολαβία για την κατασκευή παιδικής χαράς στην Φυλή.

–      Εργολαβίες ξεκινούν επίσης για την εκτροπή του ρέματος της Έξω Βρύσης στα Μέγαρα, ενώ έπεται νέα και για την διευθέτηση του ίδιου ρέματος.

–   Ξεκινούν εργολαβίες για την υδροδότηση του Πανοράματος στην Μάνδρα, για την αποκατάσταση γέφυρας στον Ασπρόπυργο, αλλά και για την ανέγερση στην ίδια πόλη βρεφονηπιακού σταθμού.

–    Στην Ελευσίνα – που είναι πλέον η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021- μαζί με άλλες παρεμβάσεις σχεδιάζουμε την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, την αναμόρφωση της Ελαιουργικής ως αθλητικού κέντρου, και την δημιουργία κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής.

Πέραν αυτών – ελπίζουμε βάσιμα πως θα πάρουμε επιτέλους την ΚΥΑ – ώστε να προχωρήσει το στρατηγικό έργο του ΒΙΠΑΝΟΤ στον Ασπρόπυργο.

–      Επίσης- σε διαφορετικές μεν φάσεις αλλά σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολλές μελέτες αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους Δήμους – ενώ έχει δημοπρατηθεί στον Δήμο Φυλής η εργολαβία όμβριων υδάτων για τα Άνω Λιόσια.

–      Ακόμα, συντάσσονται μελέτες για υδροδοτήσεις περιοχών, όπως πχ. στο Αλεποχώρι και στην Κινέττα, ή για διευθετήσεις ρεμάτων, ή για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, όπως και δεκάδες άλλες.

Οι άυλες παρεμβάσεις που αποτελούν και στρατηγική μας επιλογή προχωρούν κανονικά – πχ. η κοινωνική έρευνα απογραφή στον οικισμό Βλυχό Μεγάρων, καθώς και το Γραφείο Στήριξης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων – ώστε να πάρουν σειρά πολλές ακόμα – που βρίσκονται πριν από την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων.

Ιδιαιτέρα όμως παραγωγικό θα είναι το 2017 και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία – αφού  θα ξεκινήσει το πρόγραμμα χαρτογράφησης και μελέτης ασθενειών σε

παιδιά 6 – 12 ετών από την επίδραση του περιβάλλοντος. Όπως συνέβη δε με την απόσυρση του υδράργυρου, το ίδιο θα συμβεί και με τα εκκαμινεύματα, τα οποία ήδη αποσύρονται σταδιακά, αλλά και με την απόσυρση των καμένων του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Μέχρι το τέλος δε του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των ΣΑΤΑΜΕ – και θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις πληθυσμού – εξ’ αιτίας της ύπαρξης 24 βιομηχανικών δραστηριοτήτων τύπου ΣΕΒΕΖΟ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Έχω την πεποίθηση πως ο προϋπολογισμός του 2017 – από άποψη παραγωγής τόσο άυλων δράσεων όσο και έργων – θα κλείσει ως εξαιρετικά παραγωγικός για την  Περιφέρεια Αττικής.

Υπάρχει όμως το ερώτημα – εάν αυτά θα μπορούσαν να γίνουν ταχύτερα και χωρίς να καταβάλουμε υπερπροσπάθειες – κρατώντας δυνάμεις για νέες πρωτοβουλίες.

Επ’ αυτού η δική μου απάντηση είναι πως – η Κυβέρνηση οφείλει να λύσει τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης – προχωρώντας στην απλούστευση του υπάρχοντος ακαταλαβίστικου και κυρίως αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.

Ως Διοίκηση δε – παίρνοντας υπ’ όψιν τις δυσκολίες που έχει η κατάρτιση μιας προγραμματικής σύμβασης – καθώς και το πλήθος των στοιβαγμένων στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού προγραμματικών συμβάσεων που υπάρχουν σήμερα – επιβάλλεται να δούμε την δυνατότητα στελέχωσης της υπηρεσίας αυτής – περιορίζοντας έτσι δραστικά τον χρόνο ολοκλήρωσης τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως – η προσωπική μου άποψη είναι πως με τον προϋπολογισμό που καταθέτουμε – το 2017 θα είναι η πιο παραγωγική χρονιά για την Περιφέρειας Αττικής – και αυτό θα το νιώσουν οι πολίτες- πολύ περισσότερο από όσο το ένιωθαν μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ