ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα νέα μέτρα-φωτιά που θα πάρει η κυβέρνηση

vouli ekswΑυστηρή προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει προς ψήφιση στη Βουλή τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που καλείται η Βουλή των Ελλήνων να νομοθετήσει, όπως τουλάχιστον προβλέπει η εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν άμεσα σε 6 νομοσχέδια, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Τα νομοσχέδια θα αφορούν:

1.Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ,

2. Ιδιωτικοποιήσεις,

3.Κατάργηση πρόωρων συντάξεων,

4.Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων,

5.Κατάργηση των μονοπωλίων

6. «Πάγωμα» όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο

Τα φορολογικά μέτρα είναι τα εξής:

Εισφορά αλληλεγγύης: Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στα εισοδήματα πάνω από 30.00 ευρώ, δεν αποκλείεται ωστόσο να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

ΦΠΑ: Αυξάνεται από 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

-Επίσης αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, και τα εστιατόρια, ενώ εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

-Οπως όλα δείχνουν το ειδικό καθεστώς στα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% θα καταργηθεί άμεσα και όχι από τον Οκτώβριο του 2015, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Επιχειρήσεις: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%.

-Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει.

-Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων) , πισίνες

Αγρότες: Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους στο 26%.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (και πολλά αποτελούν μέρος της 5ης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) είναι:

Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος

Kατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να αποκλείεται να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γλιτώνουν τα βαρέα επαγγέλματα και γονείς παιδιών με αναπηρία. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 –ή 62 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης.

Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ειδικά σε θέματα κατασχέσεων, προσφυγών κλπ) προβλέπεται η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης και της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης.

Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

Προβλέπεται η αλλαγή διοίκησης (λήγει η θητεία του προέδρου της κυρίου Γεωργίου) και εκπροσώπηση των θεσμών στην διοίκηση. Ανάλογη ρύθμιση εξετάζεται και για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εκτός του υπουργείου Οικονομικών.

Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών: η πρόταση Βαρουφάκη για αυτόματο «κόφτη» κονδυλίων όταν παρατηρούνται ελλείμματα, φαίνεται πως άρεσε στους δανειστές. Μένει να φανεί αν θα διασωθούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο.

Υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών: η πρόβλεψη αυτή θα ανοίγει νομικό παράθυρο ακόμα και για bail in στις τράπεζες, αρχικά από τους μετόχους και τους ομολογιούχους, αλλά ενδεχομένως και με κούρεμα καταθέσεων.

Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ): με την διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έρχεται πιο κοντά και το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: οι τράπεζες θα πρέπει είτε να επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών με κατασχέσεις κλπ είτε να «ματώσουν» και να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ: προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, αν και δεν φαντάζει σαν πιθανότερο το σενάριο για μεταφορά του Ταμείου στο Λουξεμβούργο ή η είσπραξη 50 δισ. ευρώ στα προσεχή χρόνια.

Εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ:

–        Απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών κλπ

–        Απελευθέρωση μεταφορών

–        Απελευθέρωση κλάδων του τουρισμού

–        Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίο

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ