- Διαφημιση -
Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν την περασμένη Παρασκευή επισκεύθηκα τον χώρο που βρίσκεται αποθηκευμένος ο υδράργυρος εδώ και δύο χρόνια. Είναι στην περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Νάτο και του Ρέματος Αγίου Γεωργίου στον Ασπρόπυρο. Και ενώ το τεράστιο οικολογικό πρόβλημα παραμένει κρατώντας ομήρους τους κατοίκους του Ασπροπύργου και όλης της Δυτικής Αττικής, διαπιστώσαμε οτι ακριβώς δίπλα υπάρχουν τόνοι ξυλείας εδώ και χρόνια σε αποθήκη της εταιρείας SHELMAN. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα υπολείμματα έπρεπε να μαζευτούν πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε.
Για να καταλάβουμε το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα σας μεταφέρουμε το σχετικό άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει το 2014:
Ασπρόπυργος: Σε κλοιό ασφαλείας οι 98.000 τόνοι υδράργυρου
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014,
Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων της αποθηκευτικής εταιρίας στον Ασπρόπυργο, φυλάσσεται ο υδράργυρος που διακινήθηκε παρανόμως στη χώρα μας από την γερμανική εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS.
Πρόκειται για 98,040 τόνους υδραργύρου που θα παραμείνουν υπό ειδικές συνθήκες αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις του Ασπρόπυργου, έως ότου οι γερμανικές αρχές βρουν και αναθέσουν σε εξειδικευμένη εταιρία την επανεισαγωγή, όπως ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, του υδράργυρου, στην Γερμανία. Σε ότι αφορά την DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS (την εταιρία που έκανε την παράνομη διακίνηση υδράργυρου) αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού οι γερμανικές αρχές της αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας και η διοίκησή της λογοδοτεί στην Γερμανική Δικαιοσύνη.
Έτσι, έως την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου από την χώρα, ο υδράργυρος θα φυλάσσεται στις εγκαταστάσεις, του Ασπρόπυργου. Προς τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές συνθήκες φύλαξης υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξειδικευμένων επιστημόνων, που εκπόνησαν ειδικό σχέδιο, με βάση όσα προβλέπει η συνθήκη REACH, για την διαχείριση επικίνδυνων χημικών αποβλήτων.
Ο υδράργυρος είναι συσκευασμένος σε 114 αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, βάρους 860 κιλών καθαρού υδραργύρου, έκαστο. Κάθε δοχείο έχει προστατευτικό εξωτερικό κάλυμμα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν κραδασμοί που μπορεί να επιφέρουν τριχοειδείς ρηγματώσεις στο τοίχωμά τους.
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -
Τα δοχεία είναι τοποθετημένα σε 114 «παλέτες – κλωβούς» (ένα δοχείο ανά παλέτα) «δεμένους» με μεταλλικά «τσέρκια», σχηματίζοντας έναν άθραυστο κύβο, στις διαστάσεις του δοχείου με τον υδράργυρο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ακόμη και να πέσει η «παλέτα – κλωβός» δεν θα σπάσει ούτε θα μετακινηθεί το δοχείο με τον υδράργυρο. Και οι 114 «παλέτες – κλωβοί» φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου δεν υπάρχουν άλλα αποθηκευμένα είδη.
Λόγω, τέλος, της επικινδυνότητας του υδράργυρου και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρξε κάποια διαρροή, εξειδικευμένα συνεργεία διενήργησαν πολλαπλές μετρήσεις ανίχνευσης υδραργύρου όχι μόνον στις εγκαταστάσεις της αποθήκης και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στους εργαζόμενους, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.
Μπορεί το δημοσίευμα να έχει τίτλο με αναφορά σε κλοιό ασφαλείας μετά όμως τη διαπίστωσή μας για την παρακείμενη ξυλεία τα πράγματα γίνονται άκρως επικίνδυνα. Πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις απο το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς μέχρι σήμερα – δηλ ένα χρόνο μετά- σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει γίνει τίποτα.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το άρθρο για το θέμα απο τις 26 Αυγούστου 2014 καθώς και φωτογραφίες απο την τοποθεσία που τραβήχτηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Φονικός υδράργυρος στην καρδιά του Ασπροπύργου
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Υπόθεση παράνομης μεταφοράς στην Ελλάδα 56 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων υδραργύρου, εντόπισαν οι ελεγκτές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Τα απόβλητα βρέθηκαν σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ ήδη για την υπόθεση αυτή έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Το θέμα ανακίνησαν αρμόδιες αρχές της Γερμανίας οι οποίες ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ ότι γερμανική εταιρεία που διαθέτει στη Γερμανία εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποβλήτων υδραργύρου, αντί να μεριμνά για την ασφαλή διαχείριση-καταστροφή τους, εξάγει τα απόβλητα στο εξωτερικό. Η εν λόγω γερμανική εταιρεία κατάφερε να «ριξει» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά, χίλιους και πλέον τόνους υδραργύρου που προήλθαν ως προϊόν επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Η γερμανική εταιρία εξήγαγε τον υδράργυρο ως επικίνδυνο εμπόρευμα και χρησιμοποίησε πιστοποιημένες προς τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρίες. Μια εξ αυτών ελληνική. Προκειμένου, μάλιστα, να μην αποκαλυφθεί η παράνομη διακίνηση, η γερμανική εταιρία δεν έκλεινε απ΄ ευθείας την μεταφορά (αφού θα ήταν σαφές, ότι πρόκειται για απόβλητο), αλλά μέσω τρίτων, με την ένδειξη «επικίνδυνο εμπόρευμα». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να τηρηθούν οι αυστηρότατες διατάξεις που διέπουν την διασυνοριακή διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.
Μέρος των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα με τους Γερμανούς, είχαν εξαχθεί και στην Ελλάδα με σκοπό την προώθησή τους προς τρίτες χώρες. Μετά από αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος -ΕΥΕΠ) κινήθηκαν άμεσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των επικίνδυνων αποβλήτων. Ειδικότερα, σε αυτοψία που έγινε από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, στις 18 Αυγούστου σε εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε η μεταφορά και αποθήκευση αποβλήτων υδραργύρου βάρους 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική (Ασπρόπυργο). Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ανέφερε μόνο ότι «από την έρευνα προέκυψε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς όμως να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».
Σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δυτική Αττική
Πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. αλλά και της Επιτροπής Περιβάλλοντος των ΗΠΑ εαν ριφθεί στο περιβάλλον ποσότητα μεγαλύτερη των 30 κυβικών εκατοστών (406 γραμμάρια) αποτελεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Εαν λοιπόν είτε απο άγνοια, είτε από ατύχημα,είτε εσκεμμένα εαν η ποσότητα αυτή διαχυθεί στο περιβάλλον σύμφωνα με τους διεθνείς Κανονισμούς αλλά και με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης θα πρέπει να μετακινηθεί όλος ο πληθυσμός του Πειραιά, του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας άλλα και των γύρω περιοχών δηλαδή περισσότερα απο δύο εκατομμύρια κατοίκων . Να μην ξεχνάμε οτι πριν κάποια χρόνια κλιμάκιο του στρατού απο άγνοια άδειασε τέσσερα βαρέλια με κλοφέν (διοξίνες) σε περιοχή της Νέας Μάκρης και ο υδροφόρος ορίζοντας έπρεπε να παρακολουθείται για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Ο υδράργυρος αποτελεί άκρως επικίνδυνη τοξική ουσία με σοβαρότατες επιπτώσεις σε ανθρώπους, ζώα και οικοσυστήματα. Σε υψηλές δόσεις ο υδράργυρος είναι θανατηφόρος. Σε μικρές δόσεις ο υδράργυρος είναι εξ ίσου επικίνδυνος καθώς προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα , τον εγκέφαλο, το ανοσολογικό το καρδιαγγειακό το αναπαραγωγικό και το ανοσολογικό σύστημα. Επίσης ο υδράργυρος είναι ύποπτος για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.
Οι πολίτες του Ασπροπύργου ανησυχούν και περιμένουν απο τις αρμόδιες αρχές τη λύση.
Ευ. Λιάκος
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter
Αλλου ο βοθρος τους αλλού το σπίτι τους, τα δικά τους παιδιά ας είναι καλά στα βΒόρεια προάστια και τα δικά μας Ποιος τα υπολογίζει.
Το ίδιο έγκλημα έγινε και μΕ την πρόσφατη φωτιά στην εταιρεία μΕ τα παράνομα απόβλητα. Η ΑΤμόσφαιρα γέμισε καρκίνο.
Το θέμα Εμείς τι κάνουμε τοπικά, αυτοί φέρνουν τα απόβλητά τους Εμείς πρέπει να τα δεχτούμε????