ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για τους ΑΝΕΛ: Οι απειλές Καμμένου, το «πραξικόπημα των αχάριστων» και τα σενάρια διάσωσης της ΚΟ

Η ώρα της κρίσεως έφθασε για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε αν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα διατηρηθεί -έστω με «μηχανική υποστήριξη»- στη ζωή ή αν θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Μόνο απίθανο πάντως δεν πρέπει να θεωρείται ένα άλλο, «σατανικό» σενάριο, που μπορεί να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε αποτέλεσμα «win-win», τόσο για τον Π. Καμμένο, όσο και για την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα…

Το τελεσίγραφο που έδωσε χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο για να παραδώσει την έδρα του -δηλαδή πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έληξε. Ωστόσο, ο Π. Καμμένος έσπευσε να δώσει παράταση -μέσω Twitter βεβαίως- καθώς σκέφθηκε ότι αν το έκανε άμεσα θα διαλυόταν η κοινοβουλευτική ομάδα του και δεν θα μπορούσε να μιλήσει σήμερα στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος.

Χθες, ο κ. Καμμένος έδειξε να έχει προετοιμαστεί, καλού κακού, για μια ηρωική έξοδο σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά. Με τον συνήθη στόμφο που τον διακρίνει, καταφέρθηκε κατά του βουλευτή του προτάσσοντας, όχι το συμφέρον του ιδίου προσωπικά και των ΑΝΕΛ, αλλά… τη Μακεδονία!

«Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής να ψηφίσει το πρωτόκολλο. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να επιτρέψουμε σε μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ να εκτελέσει την Μακεδονία» είπε, και συνέχισε με έναν δραματικά λυρικό τόνο τόσο στο ύφος, όσο και στη γλώσσα, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα αχάριστων αποστατών» και καταγγέλλοντας τον Νίκο Βούτση για μεθοδεύσεις εναντίον του κόμματός του.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter: «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».

Ωστόσο, η παραίτηση του Παπαχριστόπουλου από μόνη της δεν είναι αρκετή. Εφόσον το κάνει, η έδρα θα πάει στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον οποίο ο Π. Καμμένος έχει άγρια κόντρα.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι περιμένει από τον «κ. Κουίκ να πάρει απόφαση αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών. Αν δηλαδή με προτροπή του Πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο Υπουργείο θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης των αποστατών κι αν ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει και με τον κ. Κουίκ αυτό που έκανε με την κυρία Κουντουρά».

«Πόρτα» από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής

Η ομόφωνη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του Νίκου Βούτση ψαλίδισε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες του Π. Καμμένου για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, εφόσον μείνει με πέντε βουλευτές.

Η ετυμηγορία της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, επισημαίνοντας πως «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η Κ.Ο. η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί Κ.Ο. κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

«Από μηχανής Θεός» ο Νίκος Βούτσης;

Και ενώ το μέλλον των ΑΝΕΛ έμοιαζε προδιαγεγραμμένο, ήλθε ο πρόεδρος της Βουλής να ταράξει εκ νέου τα νερά. Με μια αινιγματική δήλωσή του, ο Νίκος Βούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιζήσει στο… παρά πέντε η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

«Θα πω κάτι ακόμα, υπάρχει μια ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετε το, το ξαναείπα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης, και έδωσε μια γεύση του τι εννοεί, πάντα… θεωρητικά βεβαίως: «Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή έχουν 6 βουλευτές. Μπορεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) ή τη Δευτέρα να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ, και να έχουν μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω βεβαίως», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ωστόσο, αποτελεί μέγα ερώτημα το πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης βρίσκονται στα μαχαίρια με τον Πάνο Καμμένο, ενώ οι Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος και Γ. Λαζαρίδης -οι οποίοι επίσης εκλέχτηκαν με τους ΑΝΕΛ- έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Εκτός κι αν κάποιος από τους τρεις αλλάξει γνώμη…

Τέλος υπάρχει και το, εξαιρετικά απίθανο, σενάριο παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Τέρενς Κουίκ -ο οποίος είναι πρώτος αναπληρωματικός- και ανάληψης της έδρας του τελευταίου από την Ελένη Σκλαβενίτη που παραμένει στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως η κυβέρνηση χάνει την εύθραυστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Αυτό το σενάριο είναι απίθανο και για έναν ακόμα λόγο.

Ο Τέρενς Κουίκ είναι στα μαχαίρια με τον πρώην αρχηγό του. Πώς θα μπορούσε να δεχθεί να «θυσιαστεί» για εκείνον εγκαταλείποντας την έδρα του -και τα προνόμια που την συνοδεύουν- και, κυρίως, υπονομεύοντας την ιδιαίτερα θερμή σχέση που έχει αναπτύξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει εκλογών μάλιστα!

Σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιείται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν περίπου 30 ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι εισηγητές των κομμάτων καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ το λόγο θα πάρουν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ