Έτσι νόθευε καύσιμα πρατήριο στην Ελευσίνα (video)

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Έτσι νόθευε καύσιμα πρατήριο στην Ελευσίνα (video)
ΑΡΧΕΙΟ

Στην αποκάλυψη ενός πρωτοποριακού μηχανισμού νόθευσης υγρών καυσίμων, για το οποίο πολλά ακούγονταν «στην πιάτσα» αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν εντοπίσει και δει με τα μάτια τους οι διωκτικές αρχές της χώρας μας, οδήγησε η συνεργασία του ΣΔΟΕ με την Οικονομική Αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, όπως προκύπτει απο σχετικό ρεπορτάζ του ALPHA οι επιτήδειοι άλλαζαν την σύνθεση του καυσίμου που φτάνει στην αντλία και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, αναμειγνύοντας σε οποιαδήποτε αναλογία θέλουν τα νόμιμα υγρά καύσιμα, με λαθραία ή άλλα πετρελαιοειδή, ή ακόμα και με σκέτο “αέρα”, εξαπατώντας τους ανυποψίαστους καταναλωτές για τον όγκο και την ποιότητα των καυσίμων που αγόραζαν, αλλά στερώντας και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δασμούς και φόρους το κράτος.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, ύστερα από καταγγελία που έφτασε στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου (ΣΕΚ) για παράνομες δραστηριότητες σε πρατήριο της Ελευσίνας. Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση που στήθηκε συντονισμένα και κράτησε δύο ημέρες (25 – 26/10) , τα συνεργεία ελέγχου ξήλωσαν τα πάντα στο βενζινάδικο και έφεραν τα πάνω-κάτω, “επιστρατεύοντας” ακόμα και μπουλντόζες για να σκάψουν και να αποκαλύψουν τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος και …την μύτη των ελεγκτικών αρχών.

Όπως αποκαλύφθηκε:

– Εκτός από 5 νόμιμες δεξαμενές καυσίμων, κάτω από το τσιμέντο στο έδαφος κρυβόταν δύο ακόμα παράνομες, μία αδήλωτη 7.000 λίτρων και μία ακόμη διπλάσια σε μέγεθος , 14.000 λίτρων.

– Ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων κάτω από το έδαφος, παροχέτευε καύσιμα από τις παράνομες δεξαμενές στις νόμινες. Οι αντλίες και η σύνδεση με το σύστημα «Εισρροών – Εκρροών» είχαν παραβιαστεί περίτεχνα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό παρά μόνον με επισταμένη έρευνα και όχι εξ αποστάσεως ή με απλή αυτοψία. Μόνον η μία αντλία συνδεόταν στο σύστημα, ενώ από το κέλυφος των άλλων είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες ασφαλείας.

– Η «καρδιά» της κομπίνας κρυβόταν σε έναν μηχανισμό που ενεργοποιείτο με 2 τηλεχειριστήρια και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει το μείγμα του καυσίμου, αλλά και σε ποια αντλία του πρατηρίου θα κατέληγε αυτό. Για τέτοιου είδους συστήματα ακούγονταν πολλά στην αγορά, αλλά πλέον οι διωκτικές υπηρεσίες μελετούν και αναλύουν πώς είχε στηθεί το συγκεκριμένο και πολύ εξελιγμένο σύστημα, για να μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν πιο εύκολα τυχόν σημάδια ύπαρξής τους και σε άλλα πρατήρια σε μελλοντικούς ελέγχους τους.

– Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γνωρίζουν οι επιτήδειοι πότε ήταν ενεργοποιημένος ο μηχανισμός και από ποια δεξαμενή δίνει καύσιμα η αντλία, είχαν τοποθετήσει ένα ειδικό λαμπάκι μέσα στο πλαστικό περίβλημα ενός φωτιστικού ασφαλείας (το οποίο ανάβει φως σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) και ήταν τοποθετημένο μέσα στο χώρο του καταστήματος.

Επίσης βρέθηκαν ένα βυτιοφόρο 4.000 λίτρων από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι μετρητές, ένας υπολογιστής αλλά και «ανεπίσημα» βιβλία, με την βοήθεια των οποίων οι Αρχές προσπαθούν να προσδορίσουν τον όγκο των παράνομων καυσίμων που διακινούντο, αλλά και πρόσωπα ή διευθύνσεις που συνδέονται με την δράση του κυκλώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υποβληθεί Μηνυτήρια Αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία για την ποινική δίωξη των υπευθύνων.


Πηγη βιντεο: Πρώτο Θέμα

Μοιραστείτε το άρθρο