Ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική – 50 και πλέον οι νεκροί

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 11΄
Ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική – 50 και πλέον οι νεκροί

Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν την τραγωδία με τις πυρκαγιές που βιώνει η Αττική το τελευταίο 24ωρο. Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι στιγμής, είναι 49 νεκροί και 156 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι το πρωί είχαν επιβεβαιωθεί 24 νεκροί, ωστόσο, το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε μια τεράστια τραγωδία: 25 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να σωθούν, κάηκαν ή πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις σε ένα οικόπεδο στην περιοχή Αργυρή Ακτή στο Κόκκινο Λιμανάκι στο Μάτι.

Στις 10 το πρωί η υπεύθυνη της Πυροσβεστικής, στην επίσημη ενημέρωση, ανέφερε ότι οι νεκροί που βρέθηκαν το πρωί στο Κόκκινο Λιμανάκι ανέρχονται σε 25 και άρα ο συνολικός αριθμός των νεκρών φθάνει τους 49. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 156, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 16 παιδιά τα οποία νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Εντωμεταξύ, σήμερα, με το φως της ημέρας, αναμένεται να αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος της τραγωδίας.

Νύχτα θρίλερ καθώς αποκαλυπτόταν το μέγεθος της τραγωδίας

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλου να επιβεβαιώνει ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι από την Φρεγάτα «Έλλη» ανασύρθηκαν από την περιοχή της Αρτέμιδας 4 νεκροί, 3 γυναίκες και 1 παιδί, οι οποίοι για να σωθούν από τη μανία της φωτιάς έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.

156 οι τραυματίες, οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία αγγίζουν τους 156 -ανάμεσά τους και 16 παιδιά- εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τραυματίας με εγκαύματα στο νοσοκομείο -Φωτογραφία: protothemaΤραυματίας με εγκαύματα στο νοσοκομείο -Φωτογραφία: protothema

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο λιμάνι της Ραφήνας: Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.

Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ’ αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Εφιαλτική νύχτα στην Ραφήνα/Φωτογραφία: EurokinissiΕφιαλτική νύχτα στην Ραφήνα/Φωτογραφία: Eurokinissi

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που μόλις έχουν διασωθεί/Φωτογραφία: EurokinissiΆνδρες, γυναίκες και παιδιά που μόλις έχουν διασωθεί/Φωτογραφία: Eurokinissi

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων/Φωτογραφία: EurokinissiΥπεράνθρωπες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων/Φωτογραφία: Eurokinissi

Drones των ΗΠΑ στον ελληνικό ουρανό

Ο κ. Τζανακόπουλος επίσης ότι «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα

Πλήρως ενεργά παραμένουν τα 2 μεγάλα χθεσινά «μέτωπα» στην Κινέτα και τον Νέο Βουτζά

Στην Κινέτα επιχειρούν αυτή τη στιγμή 74 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και τέσσερα στρατιωτικά οχήματα.

Στον Νέο Βουτζά επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντικά οχήματα με 25 εθελοντές και 6 οχήματα του δήμου.

Στο μέτωπο του Καλάμου αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες, 12 εθελοντές και 8 οχήματα του δήμου που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή, δύσκολη νύχτα-Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.

Καμμένος: 72 άτομα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το Πολεμικό Ναυτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού.

72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου

Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου που νωρίτερα είχαν κλείσει από το 39ο έως το 57ο χλμ. λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα.

Με απόφαση της Τροχαίας, άνοιξε το τμήμα Ελευσίνα – κόμβος Επιδαύρου, έτσι, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Ολυμπίας Οδού.

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την καταστροφή

O όγκος των ειδήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο είναι τεράστιος, με τα ανθρώπινα δράματα πίσω από αυτή την τεράστια καταστροφή να λυγίζουν ακόμα και τους πιο δυνατούς.

Λίγο μετά τις 12, επιβεβαιώθηκε το μικρότερο -ηλικιακά- θύμα των φονικών πυρκαγιών, ένα βρέφος 6 μηνών. Οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική – 50 και πλέον οι νεκροί

Αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς στην Ραφήνα/Φωτογραφία EurokinissiΑυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς στην Ραφήνα/Φωτογραφία Eurokinissi

Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει σπίτι/Φωτογραφία: EurokinissiΗ πύρινη λαίλαπα κατακαίει σπίτι/Φωτογραφία: Eurokinissi

Ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική – 50 και πλέον οι νεκροί

Μια ώρα μετά την επιβεβαίωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι οι νεκροί από τις πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20, έγινε γνωστό ότι τέσσερα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τρεις γυναίκες κι ένα παιδί εντοπίστηκαν νεκροί περίπου 2 ναυτικά μίλια από την Αρτέμιδα. Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα θύματα φαίνεται πως πνίγηκαν.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο γεγονότα, ένας άνδρας κάλεσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι είχε μπροστά του έχει μια νεκρή 70χρονη γυναίκα.

Ανείπωτη τραγωδία/Φωτογραφία: Intime NewsΑνείπωτη τραγωδία/Φωτογραφία: Intime News

Σε ένα σπίτι στο Μάτι, εντοπίστηκαν δύο μητέρες αγκαλιά με τα παιδιά τους, ενώ μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στην πυλωτή της πολυκατοικίας της, την στιγμή που περίμενε για βοήθεια.

Σοκ προκαλούν και οι σπαρακτικές εικόνες από την παραλία στο Μάτι, με εκατοντάδες ανθρώπους να στέκουν χαμένοι στη θάλασσα με σκοπό να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Από τις φλόγες δεν γλιτωσαν ούτε τα τετράποδα/Φωτογραφία: FacebookΑπό τις φλόγες δεν γλιτωσαν ούτε τα τετράποδα/Φωτογραφία: FacebookΣυγκλονιστική φωτογραφία από το Μάτι/FacebookΣυγκλονιστική φωτογραφία από το Μάτι/FacebookΕκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στην παραλία στο Μάτι για να σωθούν/Φωτογραφία: FacebookΕκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στην παραλία στο Μάτι για να σωθούν/Φωτογραφία: Facebook

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τρίτη, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική – 50 και πλέον οι νεκροί

Μοιραστείτε το άρθρο