Ασπρόπυργος, Μενίδι: Τα «άβατα» της ανομίας και το στοίχημα της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 7΄
Ασπρόπυργος, Μενίδι: Τα «άβατα» της ανομίας και το στοίχημα της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναμένεται να αποδειχτεί, η προσπάθεια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να σπάσει τα άβατα της ανομίας στην Αττική.

Πλέον οι απαιτήσεις της κοινωνίας και οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη να επαναφέρει την κανονικότητα σε περιοχές που η εγκληματικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», ξεπερνούν τις μέχρι πρότινος  επιχειρήσεις εντυπωσιασμού.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να να παρουσιάσει μια εικόνα  επιβολής του νόμου σε περιοχές «άβατα» και γκέτο παραβατικότητας, την ίδια στιγμή οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ομάδες σκληρών κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία πρόληψης και γρήγορης επέμβασης των αρχών.

Ασπρόπυργος, Μενίδι, Ζεφύρι είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που η δράση εγκληματικών ομάδων έχει δημιουργήσει εστίες ανομίας.

Ασπρόπυργος: Προπύργιο ληστρικών ομάδων

Η Δυτική Αττική είναι αποδεδειγμένα μια  περιοχή με μεγάλη παραβατική δραστηριότητα και «πυρήνες» οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Στον Ασπρόπυργο, οργανωμένες ομάδες ληστών έχουν δημιουργήσει ένα «ληστρικό προπύργιο» μέσα στο οποίο προστατεύονται. Ειδικότερα στον οικισμό της Νέας Ζωής, οι αστυνομικοί αδυνατούν να επιχειρήσουν και αρκούνται σε έρευνες εκτός καταυλισμού.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ που πάνε στο σημείο με σκοπό την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής, το κάνουν συνοδεία ανδρών της ασφάλειας, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των Ρομά. Στην συγκεκριμένη περιοχή,  ανεξέλεγκτα  οι κλέφτες μετάλλων και καλωδίων, καθώς επίσης και οχημάτων. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα είτε μετατρέπονται σε ανταλλακτικά, είτε τα μεταπωλούν. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, δεν διστάζουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και να τους ζητήσουν χρήματα για να τους τα επιστρέψουν.

Μενίδι: Μαύρη οικονομία και ναρκωτικά

Στο Μενίδι, μια άλλη περιοχή της Δυτικής Αττικής που η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο» υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα «γκέτο». Εδώ συναντά κανείς, διακίνηση  ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, ληστρικές  ομάδες, που πραγματοποιούν επιθέσεις, διαρρήξεις και εισβολές σε όλη την Αττική, αλλά και μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται στο «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα. Η πολιτεία, αρκείται σε σπασμωδικες αστυνομικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας άλλοτε δυνατά χτυπήματα σε εγκληματικές ομάδες και άλλοτε, πραγματοποιώντας ενέργειες που αναλώνονται σε κάποιες εντυπωσιακές δίχως ουσία επιχειρήσεις.

Ο θάνατος του 11χρονου Μάριου

Χαρακτηριστική περίπτωση, η αστυνομική επιχείρηση που είχε γίνει λίγες ώρες μετά την δολοφονία του 11χρονου Μάριου που του «καρφώθηκε» μια αδέσποτη σφαίρα ενώ συμμετείχε σε σχολική εορτή τον Ιούνιο του 2017. Τότε πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και της ασφάλειας είχαν μπει σε στενά και δρόμους που διαμένουν Ρομά, αλλά τα αποτελέσματα της επιχείρησης ήταν πενιχρά. Όλως… τυχαίως όλα τα «βαριά» ονόματα και παραβατικά στοιχεία, είχαν φύγει από την περιοχή, αφήνοντας πίσω, μόνο τα γυναικόπαιδα.

Ασπρόπυργος, Μενίδι: Τα «άβατα» της ανομίας και το στοίχημα της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ
Άνδρες των ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα για να απωθήσουν το πλήθος που πορεύτηκε προς τον οικισμό των Ρομά στο Μενίδι κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων κατοίκων, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή, από αδέσποτη σφαίρα, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Η πολιτεία δεν μπήκε ποτέ στον πυρήνα του  προβλήματος που είναι ο ανεξήγητος και αδικαιολόγητος πλουτισμός ατόμων στην περιοχή, που διαμένουν σε πανάκριβα σπίτια και κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα. Εκεί η απόδειξη, είναι άγνωστη λέξη, ενώ ανεξέλεγκτος είναι ο τρόπος αγοραπωλησίας αγαθών. Αποδεδειγμένα πίσω από κάποιες επιχειρήσεις «βιτρίνα» υπάρχει η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης, καθώς και μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης που αποφέρουν εύκολο και «ζεστό» χρήμα στους «κουμανταδόρους» του Μενιδίου.

Ζεφύρι

Ναρκωτικά, όπλα, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στα πρότυπα της μαφίας και ομερτά μεταξύ των κατοίκων είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ανομίας, της παραβατικότητας και εν τέλει της ανικανότητας της πολιτείας να βάλει τάξη στο χάους του Ζεφυρίου. Κατά μήκος του δρόμου που  διασχίζει το γκέτο στο Ζεφύρι υπάρχουν «τσιλιαδόροι», συνήθως ανήλικα παιδιά, που ενημερώνουν με σφυρίγματα άλλα άτομα που επιβλέπουν από ταράτσες κτιρίων για την παρουσία «ξένων» στην περιοχή.

Άλλωστε, στο σημείο οι μόνοι που κινούνται είναι οι κάτοικοι και οι τοξικομανείς που πηγαίνουν σε διάφορα σπίτια – αποθήκες ναρκωτικών για να παρουν τη δόση τους και μάλιστα οι έμποροι ναρκωτικών έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για να «τρυπιούνται» και να φεύγουν στην συνέχεια χωρίς ποσότητες ναρκωτικών στην κατοχή τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που πέσουν σε μπλόκο αστυνομικών να μην υπάρχει κίνδυνος να αποκαλύψουν το σπίτι που τα προμηθεύτηκαν.

Ασπρόπυργος, Μενίδι: Τα «άβατα» της ανομίας και το στοίχημα της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του καταυλισμού στο Ζεφύρι Αττικής,. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) το οποίο άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα. ΑΠΕ ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ/STR

 

Στο Ζεφύρι, στίγμα για τα σπίτια που έχουν ναρκωτικά δίνει η μουσική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί της ασφάλειας, «όταν ακούς δυνατά μουσική από κάποιο σπίτι στο Ζεφύρι, να ξέρεις πως έχει πράμα και με την μουσική στην διαπασών ενημερώνει τους υποψήφιους πελάτες». Στη συγκεκριμένη περιοχή οι εγκληματικές πράξεις έχουν χωριστεί σε ομάδες προκειμένου να αποφεύγονται οι έριδες μεταξύ των συμμοριών.

Πολλά από τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο… Big Brother, προκειμένου να ελέγχονται όλα τα άτομα που περνούν από έξω, ποιοι εισέρχονται για να προμηθευτούν ναρκωτικά και κυρίως για να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αν κυκλοφορούν αστυνομικοί στην περιοχή. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά, προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες των αρχών. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, θάβονται κυριολεκτικά σε χωράφια της περιοχής ή καταχωνιάζονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε σπίτια της περιοχής.

Στο Ζεφύρι εκτός από διακίνηση κάθε είδους παράνομου προϊόντος βρίσκουν καταφύγιο και μέλη εγκληματικών ομάδων που απασχολούν με τις ενέργειές τους συχνά-πυκνά την αστυνομία. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, αποτελούν τα μέλη των ληστών των χρηματοκιβωτίων με δεκάδες επιθέσεις. Οι εισβολές σε επιχειρήσεις και οι επιθέσεις στη μέση του δρόμου, αποτελούν…ρουτίνα για όσους ζουν στο Ζεφύρι. Κάθε μέρα καταγράφονται τρεις με τέσσερις εισβολές σε επιχειρήσεις με σκοπό την ληστεία, ενώ οι κάτοικοι πέφτουν θύματα ληστεία ακόμη και για ένα κινητό τηλέφωνο.

Μοιραστείτε το άρθρο