Βουλή: Σύγκρουση για τη «δίδυμη» κρίση

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Βουλή: Σύγκρουση για τη «δίδυμη» κρίση

Στο ανώτατο επίπεδο, εκείνο των πολιτικών αρχηγών, εκδηλώθηκε εκ νέου χθες εντός Βουλής η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ποιο είναι το αποτελεσματικότερο σχέδιο αντιμετώπισης της εν εξελίξει διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής

αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για «Μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβερνώσα πλειοψηφία ακολουθεί πολιτική συνεπή με τις δεσμεύσεις της και αναγκαία για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας και της οικονομίας, ενώ σε γενική αμφισβήτηση της ακολουθούμενης πολιτικής προχώρησε ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Προαναγγέλλοντας νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στάθηκε στην κυβερνητική απόφαση για διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι ευάλωτοι πολίτες, και σημείωσε: «Μπροστά στην κρίση, η πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Ελληνα».

Αναφέροντας ότι το υπολογισθέν κόστος του μέτρου είναι 55 εκατομμύρια ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αυτό είναι το μέρισμα που δίνετε; Νομίζω ότι ντράπηκε και η ντροπή», και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για όλες τις έως σήμερα κυβερνητικές επιλογές εν μέσω κρίσης. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε, κύριε Μητσοτάκη, τόσο στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία όσο όμως –και θα έλεγα κυρίως– στην ανθρώπινη ζωή, είναι ότι βρίσκεστε ως κυβέρνηση σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, επαφής με το περιβάλλον». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά υπουργών της κυβέρνησης για πρόσφατες δηλώσεις τους, αναφερόμενος μεταξύ άλλων ειδικά στον κ. Γ. Γεραπετρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι προέβη σε διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας, με τον κ. Τσίπρα να συνεχίζει το φραστικό μπρα ντε φερ:

«Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο. Οταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος, του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη: “Ρίξ’ τα στον προηγούμενο”. Η δεύτερη επιστολή γράφει: “Ρίξ’ τα στον υπουργό” και η τρίτη επιστολή: “Ετοίμασε τις δικές σου”. Είναι γνωστό ανέκδοτο. Εσείς είστε ακόμα στο πρώτο στάδιο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές, κύριε Τσίπρα, πάντως. Ούτε ρούτερ βρήκα στο Μαξίμου», σχολίασε καυστικά ο πρωθυπουργός.

Η μεταξύ τους αντιπαράθεση συνεχίστηκε αγγίζοντας σειρά θεμάτων, έως και το πότε –από ποιου κόμματος την κυβέρνηση– τέθηκε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, καθώς χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη αυτού του είδους της βίας.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που έλαβαν τον λόγο, υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι όλα τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως και η προαναφερθείσα τηλεφωνική γραμμή, θεσμοθετήθηκαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σε τοποθέτησή του, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ενώ δήλωσε με έμφαση αντίθετος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Εντονα επικριτικός έναντι της κυβερνητικής πολιτικής ήταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, τελευταίος εκ των πολιτικών αρχηγών που μίλησαν χθες.

Μοιραστείτε το άρθρο