Βουλή : Το σενάριο της πρότασης μομφής και ο πόλεμος για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
Βουλή : Το σενάριο της πρότασης μομφής και ο πόλεμος για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, εξέταζε σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία. Τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και όσα προηγήθηκαν με τις κατηγορίες για συναλλαγές και πολιτικά αργύρια προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία, έχουν θέσει την Πειραιώς σε συναγερμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την περασμένη Παρασκευή έπεσε στο τραπέζι η συζήτηση για κατάθεση πρότασης μομφής ακόμη κι εντός της ημέρας. Όμως, τελικά φαίνεται να μην επελέγη η συγκεκριμένη κίνηση και η μάχη να δοθεί μέσα στην Επιτροπή και αύριο και την Πέμπτη στην Ολομέλεια, όπου και η ΝΔ θα καταγγείλει την κυβέρνηση σε πολύ υψηλούς τόνους. Κι όπως τονίζουν από επίσημα χείλη «θα κάνουμε τα πάντα να βελτιώσουμε τη συμφωνία αφού η πλειοψηφία – κουρελού αποφάσισε να την ψηφίσει κι εμείς δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε».

Αυτό θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου θα βρεθεί τις επόμενες ώρες.

Στη ΝΔ εξέταζαν, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη, και τα υπέρ και τα κατά αυτής της κίνησης η οποία αν ερχόταν θα ήταν μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα υπέρ

Στα υπέρ της πρότασης μομφής στη ΝΔ έβλεπαν ότι με τον τρόπο αυτό θα «ξεμπρόστιαζαν» όσους δήθεν δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κυρίως σκόπευαν να αναδείξουν από τη ΝΔ το βρόμικο πολιτικό παιχνίδι που στήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ο οποίος τώρα εμφανίζεται σε ρόλο σκληρής αντιπολίτευσης και μοιάζει με απασφαλισμένη βόμβα.

Επίσης ήθελαν στη ΝΔ να δείξουν και το παιχνίδι που παίζεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς με τους βουλευτές του Ποταμιού και με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Επιδίωκαν να πουν στον κόσμο ότι ψήφος στη συμφωνία είναι και ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση. Βεβαίως στη ΝΔ εκτιμούσαν ότι η πρόταση μομφής θα καταψηφιζόταν και δεν θα συμπλήρωνε τους 151 βουλευτές.

Επελέγη τελικά να δοθεί η μάχη το επόμενο τριήμερο ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος την πολιτική συμπαιγνία που παίζεται.

Η ΝΔ, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται στα… κάγκελα. Πρωτοφανείς καταστάσεις που δεν τιμούν τη χώρα συμβαίνουν από χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που υποτίθεται ότι συζητά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε δεσμευτεί ότι η αντιπολίτευση θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να αναλυθεί η συμφωνία, τελικά επιλέγεται μια διαδικασία που έχει προκαλέσει απίστευτες αντιδράσεις.

Από χθες στην Επιτροπή επικρατεί το απόλυτο χάος, κι όπως έλεγε ο Ανδρέας Λοβέρδος το πρωί, «μόνο μπουνιές δεν έχουν πέσει σε ένα κοινοβούλιο που θυμίζει αφρικανικές χώρες».

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι το κείμενο που έχει φέρει για να ψηφίσουν στην Επιτροπή δεν είναι στο σύνολό του αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπίμως κρύβονται αναφορές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξύτατες αντιδράσεις λόγω αλυτρωτισμού.Βουλή : Το σενάριο της πρότασης μομφής και ο πόλεμος για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

 

Και την ίδια στιγμή συμβαίνει το κωμικό και συνάμα τραγικό να βλέπουμε όλοι τον Πάνο Καμμένο να έχει βγει στο αντάρτικο και να απειλεί την κυβέρνηση με αποκαλύψεις χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «κυβέρνηση αποστατών». Είναι ο ίδιος πολιτικός που πριν από μία εβδομάδα ήταν υπουργός και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να φτάσει η κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η κωλοτούμπα Καμμένου, τώρα που παίζεται η πολιτική του επιβίωση συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ μπορούσε να εμποδίσει (αν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι βλαπτική) τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, τελικά επέλεξε να μείνει στην καρέκλά μέχρι την τελευταία στιγμή και τώρα να φορέσει τη στολή του «Μακεδονομάχου».

Το… μισό κείμενο

Αλλά η πιο σοβαρή καταγγελία είναι από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές οι οποίοι ζητούν όλο το κείμενο της συμφωνίας μεταφρασμένο. Ελεγαν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε εκτυπωμένο το κείμενο του Συντάγματος που έχει αναρτήσει η ΠΓΔΜ θέλοντας να δείξει ότι δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες του.

Λες και αυτό είναι επίσημο κείμενο και τελικό και δεν θα μπορούσε να αλλάξει. «Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτηρίζοντάς σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης. Το ίδιο αίτημα είχε εξάλλου διατυπώσει και ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές».

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Καμμένου περί χρηματισμού και τις αιτίες που οδήγησαν τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση. Ζητούν να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησής του.

«Επισημαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την επιστολή παραίτησης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό. Έχοντας μελετήσει τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά θεωρούμε ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα ή πολιτικές εκτιμήσεις για να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα της τότε διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Μοιραστείτε το άρθρο