Γρίφος το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
ανοιχτά καταστήματα Κυριακή

Τον γρίφο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, την ώρα που η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης παρά το παρατεταμένο lockdown, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και τις επόμενες δύο εβδομάδες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει επέλθει η επιθυμητή αποσυμφόρηση, ωστόσο η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων κάνουν επιβεβλημένη τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Χθες ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την παράταση των περιορισμών μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ζητώντας από τους πολίτες «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες». Είπε ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να «επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης».

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η κούραση των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων και τη συμμόρφωση με αυτά, και είναι ένας ακόμα λόγος για να προχωρήσουν στην άρση κάποιων πρώτων περιορισμών. Ειδικά από τη στιγμή που κάνοντας καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να μετακινούνται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις. Το κομβικό όμως είναι η επιβάρυνση της οικονομίας και η εξάντληση των δημοσιονομικών αντοχών. Το παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου
Παρότι το ευκταίο είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα. Με αυτό το δεδομένο, πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.

Εμπόδιο για το άνοιγμα η πίεση στα νοσοκομεία -Αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν τους 406 και οι πολύ αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, κάνουν πολύ δύσκολη την εξίσωση για το άνοιγμα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πώς προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών τη στιγμή που το σύστημα υγείας συνεχίζει να υφίσταται πίεση, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμα κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν μείωση και οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 υποχωρήσουν, τα κρεβάτια των ΜΕΘ θα αργήσουν να αδειάσουν.

Για αυτό τον λόγο αναζητούνται «έξυπνες λύσεις», όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα προσπαθήσει να επιτύχει «μια νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες» με στόχο να επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομία και να εφαρμόσουν όλοι τους νέους κανόνες που θα τεθούν ώστε να παραμείνει ανοιχτή.

Μοιραστείτε το άρθρο