Δίκη Χ.Α.: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Δίκη Χ.Α.: Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Η πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως περί λευκού ποινικού μητρώου των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ζήτησε μάλιστα από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου να τοποθετηθεί εκ νέου σε άλλη βάση για το θέμα των αναστολών για τις ποινές και σημείωσε ότι η εισαγγελέας αναληθώς πρότεινε προς το δικαστήριο ότι ο Ιω. Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που πιστοποιούν ότι ο ευρωβουλευτής τους είχε παραβιάσει.

Ουσιαστικά, η πρόεδρος του δικαστηρίου έθεσε θέμα μείζονος αξιοπιστίας της εισαγγελέως.

Η πρόταση της εισαγγελέως της δίκης κατέτεινε, με επιχειρηματολογία που επικρίθηκε σφόδρα από την πολιτική αγωγή (συνήγοροι των θυμάτων), και όχι μόνον, στο να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., αλλά και εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή και συνέργειες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε εγκλήματα, όπως η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε Αιγυπτίους ψαράδες και άλλα.

Η στήριξη της εισαγγελικής πρότασης σε επιχειρήματα όπως ότι δεν είναι ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων γιατί το κόμμα της Χ.Α. πλέον έχει διαλυθεί και τα γραφεία του έχουν κλείσει, προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε εντός και εκτός δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας, η οποία είχε προτείνει για την ενοχή των κατηγορουμένων πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (δεν ήταν, δηλαδή, εγκληματική οργάνωση ο ηγετικός πυρήνας της Χ.Α.), χθες κατά την αγόρευσή της για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών, πέρα από την ηγετική πολιτική ομάδα, Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς, αναστολή πρότεινε και για τους συνεργούς σε δολοφονίες και επιθέσεις που έχουν πλέον καταδίκες κάθειρξης άνω των δέκα χρόνων, όπως οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Ιωάννης Καζαντζόγλου, επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. με δράση σε περιοχές του Πειραιά.

Ο μόνος ο οποίος κατά την εισαγγελέα πρέπει να εκτίσει τώρα την ποινή του είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε ισόβια και 14 χρόνια για τη δολοφονία Φύσσα. Αλλωστε, όπως είπε και η ίδια η εισαγγελέας, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει να δοθεί αναστολή όταν κάποιος έχει ισόβια.

Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στηρίχθηκε, όπως η ίδια ανέφερε, στην κρίση της ότι οι καταδικασθέντες τήρησαν από το 2013 μέχρι σήμερα τους περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής, έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα στο δικαστήριο και επιπλέον η Χ.Α. έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

Μοιραστείτε το άρθρο