Εκτός της επόμενης φάσης για το 66% του ΔΕΣΦΑ το σχήμα GRTgaz – Transgaz

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Εκτός της επόμενης φάσης για το 66% του ΔΕΣΦΑ το σχήμα GRTgaz - Transgaz

Εκτός short list των επενδυτών που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ φέρεται να μένει η γαλλορουμανική κοινοπραξία των GRTgaz SA και Transgaz SA. Οι δύο εταιρίες είναι μεν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων φυσικού αερίου αλλά όχι πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι, όπως απαιτεί η προκήρυξη που στηρίχθηκε στην ευρωπαϊκή Οδηγία για το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο ενέργειας και τον νόμο 4001/201. Εξ αυτού του λόγου, οι σύμβουλοι αξιολόγησης που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίψει την προσφορά που κατέθεσε η γαλλορουμανική κοινοπραξία για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η εξέλιξη περιορίζει τον ανταγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, αφού από τους εναπομείναντες 5 υποψηφίους τα αντίστοιχα κριτήρια δεν πληρούν επίσης η καταρινή Powerglobe και η αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS), ενώ δύσκολα φέρεται να διασφαλίζει ευρωπαϊκό διαβατήριο και η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited. Η τελευταία αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή επενδύσεων παγκοσμίως σε έργα υποδομής, έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream AS (Σλοβακία) και Open Grid Europe Gmb, συμμετοχές που θα μπορούσαν να της διασφαλίσουν το απαιτούμενο ευρωπαϊκό διαβατήριο για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, την τελική μάχη για το 66% του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να δίνουν η κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA, που εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ στον διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει τη short list με τα επενδυτικά σχήματα που θα προκριθούν για τη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της short list είχε προγραμματιστεί για χθες αλλά ακυρώθηκε για λόγους που δεν συνδέονται με προσκόμματα στη διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Οι πληροφορίες συνδέουν την αναβολή με την αναμενόμενη αλλαγή διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ από το υπερταμείο.

Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η short list από το ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές που θα προκριθούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια το data room του ΔΕΣΦΑ για το due diligence που θα επιτρέψει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβάσει στη ΡΑΕ αιτήματα των υποψηφίων επενδυτών που οι ίδιοι τα συνδέουν με τη διαμόρφωση του τιμήματος για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ζητήσει τιμολόγηση των τελών χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ για την τετραετία 2019-2022, καθώς και ακριβές χρονοδιάγραμμα και προσδιορισμό του επιτοκίου για την ανάκτηση των 350 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ σε διάστημα 20ετίας ως έσοδα παρελθόντων ετών. Η ΡΑΕ έχει κάνει αποδεκτό το δεύτερο αίτημα και δουλεύει πάνω σε αυτό, με στόχο να έχει κλείσει το θέμα σε διάστημα ενός μήνα, φέρεται ωστόσο να μην έχει αποδεχθεί το πρώτο αίτημα, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με έκτακτη αναθεώρηση της τιμολόγησης που δεν δικαιολογείται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο