Εντείνεται η ανησυχία για έξαρση του κορωνοϊού

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Εντείνεται η ανησυχία για έξαρση του κορωνοϊού

Με 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού έκλεισε το προηγούμενο 24ωρο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πολλών ότι η κατάσταση στη χώρα βαίνει επιδεινούμενη. Στις ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένοι 68 συμπολίτες μας, ενώ εννέα ασθενείς απεβίωσαν, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 366.

Στο πλαίσιο αυτό, με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενισχύονται οι δομές υγείας, προκειμένου να απορροφήσουν τις πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, «επιστρατεύονται» οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου θα μεταφερθούν τα μη COVID-19 περιστατικά, ώστε στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς να συνεχίσουν τα νοσηλεύονται κρούσματα με κορωνοϊό. Η εν λόγω τακτική αναφερόταν σε προηγούμενη υπουργική απόφαση, όμως πρώτη φορά εντάσσεται σε ΚΥΑ. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, η σκέψη υπήρχε και την άνοιξη, ωστόσο χάρη στο lockdown οι νοσηλείες σε ΜΕΘ κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε μια τέτοιου τύπου κινητοποίηση.

Εκ των 342 χθεσινών κρουσμάτων, τα 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 23 είναι υπό διερεύνηση. 2.726 (16,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η Αττική διατηρεί τα «πρωτεία» με 213 κρούσματα στην περιφέρειά της, ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με έντεκα, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα με επτά, η Φθιώτιδα με έξι, η Σάμος με πέντε κρούσματα κ.ο.κ.

Διευκρινίζεται ότι η μέση ηλικία των θυμάτων στη χώρα μας είναι τα 78 και το 97% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Οι γυναίκες εκπροσωπούν το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των θανόντων, μόλις 36,9%. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 68 ετών. Είκοσι μία (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την έναρξη της πανδημίας, 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από την άλλη, τα 100 έφθασαν τα σχολεία με κρούσματα κορωνοϊού –χθες προστέθηκαν 6 νέα–, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία τμήματος ή τάξης ή όλου του σχολείου. Τα 71 στα 100 βρίσκονται στην Αττική.

Στο μεταξύ, στην τελευταία έκθεση κινδύνου για την πανδημία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύθηκε χθες, η Ελλάδα –με βάση τα δεδομένα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου– συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με σταθερή τάση στην εξέλιξη της πανδημίας. Η Ελλάδα κατέγραψε στο 14ήμερο έως τις 13 Σεπτεμβρίου 28,5 κρούσματα ανά 100.000 άτομα – τη δέκατη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. Ο δείκτης θνητότητας στην ίδια περίοδο, ωστόσο, ήταν ο ένατος χειρότερος μεταξύ των «27». Το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 1,7% (στα δέκα χαμηλότερα). To Βέλγιο, οι Κύπρος, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Πολωνία, Σουηδία και Ελλάδα είναι οι χώρες στις οποίες ο κίνδυνος για το σύνολο του πληθυσμού, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, χαρακτηρίζεται «μέτριος».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο