«Ζωντανό» το σενάριο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 5΄
«Ζωντανό» το σενάριο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου

Το μοντέλο με το οποίο θα ανοίξει εκ νέου το λιανεμπόριο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται εντός της εβδομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, «βαρόμετρο» αναμένεται να αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τετάρτης και της Πέμπτης, πριν δηλαδή την τελική εισήγηση που παραδοσιακά πραγματοποιεί η επιτροπή την Παρασκευή, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να δείχνει τάσεις αποσυμπίεσης και οι εδικοί ανάψουν το «πράσινο φως», τότε δεν αποκλείεται από την Δευτέρα 1η Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει στην πρωτεύουσα το λιανεμπόριο. Ένα άλλο πιθανό σενάριο παραμένει η μετατόπιση κατά μια εβδομάδα, δηλαδή για τις 8 του μήνα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η πρόθεση της κυβέρνησης είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο κανονικά, χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click inside, αλλά προφανώς με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Υπό εξέταση νέος 5ψηφιος

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η κυβέρνηση εξετάζει ειδικό πενταψήφιο αριθμό μόνο για ψώνια, ο οποίος μάλιστα θα έχει και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Πάντως, καμία απόφαση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μιας και στο τραπέζι βρίσκεται πάντοτε και το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος καθεστώτος για τουλάχιστον μια εβδομάδα πέραν της 28η Φεβρουαρίου.

Οπως σημείωσε το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, «ίσως αυτό το lockdown να είναι το τελευταίο», τονίζοντας πάντως πως προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1.000.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα», πρόσθεσε ακόμη, ενώ, σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

 

Βαρύτατο πλήγμα

Το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό στην Αττική, εκεί όπου πραγματοποιείται πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου του κλάδου, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας σημαίνει τεράστιες απώλειες όχι μόνο για τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να περισώσουν κατά μέσον όρο μόλις το 1/3 του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και για τα ίδιο το κράτος.

Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανυπαρξία πωλήσεων σημαίνει απουσία εσόδων από ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κράτος επιβαρύνεται με τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται ότι λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο λιανεμπόριο και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου δεν προχωρούν. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του εμπορίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων για τα «ανοιχτά κέντρα εμπορίου» (open malls), τα οποία έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Προς παράταση οι χειμερινές εκπτώσεις

Πάντως, θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα του εμπορικού κόσμου για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες εάν θα προχωρήσει και η σχετική ρύθμιση.

Βεβαίως, για να έχει νόημα η παράταση αυτή θα πρέπει το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στην Αττική το αργότερο μέχρι τις 8 Μαρτίου και μάλιστα όχι με βάση τα γνωστά υβριδικά μοντέλα του click away και του click in shop, αλλά με τον κλασικό τρόπο των φυσικών καταστημάτων, όπως έγινε στις 18 Ιανουαρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο