Η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης ναυπηγική υποδομή

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 5΄
Η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης ναυπηγική υποδομή

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά και την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος  από την αμερικανική υπηρεσία χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC).

Στις αποκλειστικές δηλώσεις που εξασφάλισε η εφημερίδα «ΘΡΙΑΣΙΟ», εκφράστηκαν ομόθυμα μηνύματα αισιοδοξίας τόσο για το τέλος της ταλαιπωρίας των εργαζομένων όσο και για την προοπτική ανάπτυξης των Ναυπηγείων και των επιχειρηματικών κλάδων που άπτονται αυτών στην περιοχή.

Πάιατ: «Με την επένδυση της ONEX, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης ναυπηγικήυποδομή»

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: “Το όραμα της ONEX, το οποίο συμμερίζεται η κυβέρνησή μου, είναι να καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο ναυπηγείο για την υποστήριξη Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την επένδυση της ONEX, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης (ναυπηγική) υποδομή, υποστηρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό πλοίων μεταφορά υγροποιημένου αερίου, τον 6ο Αμερικανικό Στόλο, πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης, υπεράκτιες πλατφόρμες και άλλα αμυντικά και εμπορικά πλοία.”

Η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης ναυπηγική υποδομήΟ Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Γεωργιάδης κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαστε στην τελική ευθεία. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τελειώσει»

Αργύρης Οικονόμου: «Το θέμα των Ναυπηγείων οδηγείται σε οριστική λύση»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης οικονόμου τόνισε πως η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη και του κλιμακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης σηματοδοτεί πως βαίνουμε σε οριστική λύση. Υπογράμμισε πως  οι εξελίξεις είναι επ ωφελεία τόσο για τους εργαζομένους στα Ναυπηγεία προάγουν τα συμφέροντα και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελευσίνας. «Η ανέχεια των εργαζομένων φτάνει στο τέλος, υπήρξε δημόσια δήλωση για τα δεδουλευμένα, παρακολουθούμε θετικά τις εξελίξεις και θα συνεπικουρήσουμε τη καινούρια ιδιοκτησία».

Γιώργος Κώτσηρας: «Έχουμε φτάσει στην πηγή και θα πιούμε και νερό»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Γιώργος Κώτσηρας σε δηλώσεις του τόνισε τον συμβολισμό της παρουσίας του Υπουργού Ανάπτυξης και του Αμερικανού Πρέσβη. «Το θέμα είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Όπως είπε ο κος Γεωργιάδης, έχουμε φτάσει στην πηγή και θα πιούμε και νερό, όλα θα πάνε καλά.»

Θανάσης Μπούρας: «Σήμερα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου και η αρχή της αναζωογόνησης του Ναυπηγείου»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Θανάσης Μπούρας στις δηλώσεις του σημείωσε πως οι εξελίξεις πως είναι η αρχή μιας καλής προοπτικής, όχι μόνο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλα και μπορεί να οδηγήσει στον τριπλασιασμό των εργαζομένων. Είμαι διαχρονικά δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ σημαντικό που κρατήσαμε ζωντανή αυτή την ημέρα ωστε να πάμε στο επόμενο βήμα»

Πάνος Ξενοκώστας: «Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, είμαστε χέρι χέρι με τους εργαζόμενους»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX κύριος Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε υπερήφανος για τις εξελίξεις σημειώνοντας πως «μπροστά μας έχουμε πολύ αγώνα και πολλή δουλειά». Προανήγγειλε κοινή πορεία με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου και κατέστησε σαφές πως η ONEX ευελπιστεί γαι εργάζεται ωστε να γίνει το Κέντρο Επισκευής της Μεσογείου στην Ελευσίνα.

Ποιά ειναι η DFC

Η ONEX υποστηρίζεται στο αίτημά της από τον αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης (U.S. International Development Finance Corporation – D.F.C.).
H DFC είναι μια νέα τράπεζα επενδύσεων που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ το 2019 με την τροπολογία ‘Καλύτερης Χρήσης των Επενδύσεων που Οδηγούν στην Ανάπτυξη’ ( Better Utilization of Investments Leading to Development – BUILD).
Υπό το σχήμα αυτό η DFC αποτελεί έναν οργανισμό που επικαλύπτει τη δράση και τους πόρους περισσότερων παλιότερων οργανισμών με χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα, όπως η USAID, η DCA και η OPIC.

Θυμίζουμε πως η επιστολή αναφέρει πως η επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας θα εδραιώσει ένα σημαντικό κόμβο εξυπηρέτησης της ναυτιλιακής δραστηριότητας στη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Αφρική, προς τις αγορές τις Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Μοιραστείτε το άρθρο