Κάλπη – καμπή για τη ΝΔ και τη χώρα συνολικά

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 7΄

E3426F605AA1DD1EB416EE67A8CACC5B

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα σηματοδοτήσει την ανασύνταξη του κόμματος και την επιστροφή του στη μάχιμη αντιπολίτευση

Τρεισήμισι μήνες μετά την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο εσωκομματικός μαραθώνιος της Νέας Δημοκρατίας φθάνει στο τέλος του. Οι σημερινές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν καμπή συνολικά για το πολιτικό σκηνικό, καθώς θα σηματοδοτήσουν την ανασύνταξη και την επιστροφή της Ν.Δ. στη μάχιμη αντιπολίτευση. Στο τέλος της αποψινής βραδιάς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει νέο πρόεδρο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα έχουν κυλήσει ομαλά και το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Διότι στο γεμάτο ένταση παρασκήνιο των τελευταίων 24ώρων συζητήθηκαν και τέτοια, εφιαλτικά, σενάρια.

Από το ποιος θα έρθει, περί τα μεσάνυχτα απόψε, στο κτήριο της Συγγρού θα κριθεί, εν πολλοίς, και το στίγμα του κόμματος το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν και το φορτίο των μνημονιακών μέτρων δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο διεκδικητές συμπίπτουν στην άρνηση υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην απορριπτική στάση αναφορικά με τα σενάρια οικουμενικής και προκρίνουν ο κ. Τσίπρας να πιει μόνος το ποτήρι των μνημονιακών μέτρων που προκάλεσε, το πρόσωπο του νικητή θα καθορίσει πολλά.

Από το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εκφραζόταν, το βράδυ της Παρασκευής, απόλυτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς στενοί συνεργάτες του θεωρούσαν απολύτως εφικτή τη νίκη. Η κινητοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ, ούτως ή άλλως, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του κ. Μητσοτάκη διακρίνονταν ήδη από την 20ή Δεκεμβρίου για τη μαχητικότητά τους.
Η επιβεβαίωση του θετικού για τον κ. Μητσοτάκη σεναρίου θα καθιστούσε, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, τη Ν.Δ. πιο ελκυστική σε ψηφοφόρους εκτός των «γαλάζιων» τειχών, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να εκτιμά σε περίπου 50.000 τους «κεντρογενείς» – «ευρωπαϊστές» που μπήκαν στον κόπο να εγγραφούν στη Ν.Δ. για να τον στηρίξουν.

Στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται μία fast track διαδικασία, που περιλαμβάνει έκτακτο συνέδριο, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές, και πλήρη ετοιμότητα του κόμματος να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση από τον Μάιο και μετά. Τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον εξασφαλίσει την ηγεσία, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν στη Συγγρού, ή όπου αλλού μεταφερθούν τα γραφεία του κόμματος, οι στενοί του συνεργάτες που σήκωσαν και το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μεταξύ άλλων, ο αντ’ αυτού του κ. Μητσοτάκη, Νικ. Γεωργιάδης, ο κουμπάρος και πρ. βουλευτής Αχαΐας, Μιχ. Μπεκίρης, ο οργανωτικός νους, Αθαν. Νέζης, ο Κων. Κυρανάκης και ο επί των ΜΜΕ, Μακ. Λαζαρίδης. Σε ό,τι αφορά τις κομματικές θέσεις, για παράδειγμα τον διάδοχο του κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου στο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και είναι σαφές ότι, πέραν ενός αριθμού βουλευτών νεότερης γενιάς που κινούνται δραστήρια, η τελική επιλογή μπορεί να έχει και χαρακτήρα εσωτερικών ισορροπιών στο κόμμα. Ως προς το οργανωτικό, μόνη σαφής δέσμευση που έχει δοθεί αφορά τη διατήρηση της «ανοικτής» διαδικασίας εκλογής ηγεσίας σε κόμμα και ΟΝΝΕΔ, ενώ για την ηγεσία της νεολαίας ακούγεται το όνομα του κ. Βασ. Γεωργιάδη, εκ των στελεχών κοντά στον κ. Παπαμιμίκο.

Σύνθεση
Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, αναμένεται να πορευθεί στη λογική της σύνθεσης, όπως έχει διακηρύξει. Αρχικός του στόχος θα είναι συγκρότηση ενός σώματος που θα μετέχουν όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και παράλληλα ο περιορισμός της έντασης παρεμβάσεων από βουλευτές που εκφράζουν πιο «σκληρές» απόψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε τοποθετήσεις του, βάλλει με κάθε ευκαιρία προς τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη. Ο κ. Μεϊμαράκης, οι συνεργάτες του οποίου δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη, προκρίνει την άμεση έναρξη εσωκομματικού διαλόγου, με κατάληξη το τακτικό συνέδριο του κόμματος στα τέλη της άνοιξης, προκειμένου να καθοριστεί το στίγμα του κόμματος, αλλά και να αποφασιστούν οι αλλαγές στο καταστατικό. Την πύλη της Συγγρού, σε ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη απόψε, θα διαβούν εκ νέου, καθώς τον ακολούθησαν και στη μεταβατική προεδρία μέχρι τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, οι Θοδ. Αμπατζόγλου, Πελ. Καλλίρης, Γ. Χατζής, Σωτ. Κορομάντζος και, επί των ΜΜΕ, η Πηνελόπη Γαβρά. Ριζικές αναμένονται να είναι και οι αλλαγές σε επίπεδο θέσεων ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα, κάτι που δεν έπραξε την πρώτη περίοδο που ηγήθηκε του κόμματος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος «επίλυσης» της ανοικτής κόντρας με τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, τρόπος αμφισβήτησης του οποίου δεν υπάρχει. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι ο κ. Παπαμιμίκος θα διευκολύνει, ενώ ως διάδοχός του προαλείφεται ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα επενδύσει, πρωταρχικά, στην επαναπροσέγγιση του κόμματος με τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, ενώ στόχος του είναι και η «αναβίωση» των τοπικών οργανώσεων, αρκεί βέβαια να βρεθούν και οι «εθελοντές» που θα τις λειτουργήσουν.

Οι δυνατές περιοχές
Αττική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης το ποσοστό και η προέλευση της αποχής, θα κρίνουν τον νικητή της «γαλάζιας» εκλογικής μάχης. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι δύο μονομάχοι κατέβαλαν μέχρι και τη δωδεκάτη ώρα προσπάθεια για την κινητοποίηση αλλά και την «απόσπαση» ψηφοφόρων. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης κέρδισε σε Α΄ Αθηνών, Πειραιά, Δυτική Αττική, Αγ. Δημήτριο, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρο κ.α. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την πρωτιά, και μάλιστα με παράλληλα υψηλά ποσοστά του κ. Γεωργιάδη, σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Αλιμο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Φάληρο, Γλυφάδα, βορειοανατολικά και βόρεια προάστια.

Στη Μακεδονία, πάλι, η μάχη γίνεται για τον προσεταιρισμό των «ορφανών» ψηφοφόρων του κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος κατέγραψε αξιοσημείωτα ποσοστά. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης «έκλεισε το μάτι» προς τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο σημαντικό ποσοστό των κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών στράφηκαν προς τον κ. Μεϊμαράκη. Από τη «διανομή» των ψήφων του Α΄ γύρου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα αλλά και του κ. Αδ. Γεωργιάδη θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα, παράλληλα με τη βούληση που θα δείξουν οι ψηφοφόροι των κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη να ξαναπάνε στις κάλπες και να επιβεβαιώσουν την επιλογή που έκαναν την 20ή Δεκεμβρίου.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο