Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 13΄
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές. Κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν 158 βουλευτές (της ΝΔ) και υπέρ 133 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση), ενώ το ΜέΡΑ25 είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Η ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών -λόγω των υγειονομικών μέτρων- ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, με αιχμή την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την εικόνα των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες «ήταν οι καλύτερες αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια. «Πρώτη η ΝΔ το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες NAVTEX που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός».

«Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των δικαιωμάτων μας σε κάθε σημείο. Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν το αντιληφθήκατε κ. Τσίπρα, ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Έχουμε πια συμπεράσματα της ΕΕ που θέτουν χρονικό όριο τον Δεκέμβριο να αλλάξει στάση ή θα επιβληθούν κυρώσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

YouTube video

 

Αλ. Τσίπρας: Λάβετε υπόψη την πρόταση μας για τα 12 μίλια

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας» και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης, λαμβάνοντας, όπως είπε, σοβαρά υπόψη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας… Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «νταλκάς σας είναι εν μέσω πανδημίας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες και θα παίρνουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία». Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες δίχως ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε ότι «το πρώτο που θα κάνουμε την δεύτερη φορά που θα έλθουμε στην εξουσία θα είναι να καταργήσουμε το νόμο για τις πτωχεύσεις». Απαντώντας στις αιτιάσεις των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ κατά το τριήμερο της συζήτησης, είπε ότι επαναλάμβαναν πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

YouTube video

 

Χρ. Σταϊκούρας: Το μόνο που δεν μας είπατε κ. Τσίπρα είναι «με έναν νόμο και ένα άρθρο»

«Το μόνο που δεν μας είπατε κύριε Τσίπρα είναι “με έναν νόμο και ένα άρθρο”», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πτωχευτικό.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρότασης δυσπιστίας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη ευθύνης, λέγοντας του ότι κατέθεσε μεν την πρόταση μομφής αλλά είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Αποδεικνύετε για ακόμη μία φορά, κ. Τσίπρα, ότι έχετε έλλειψη ευθύνης. Αποδεικνύετε ότι επιδιώκετε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στις αγωνίες των πολιτών. Για να καλύψετε τα εσωτερικά σας προβλήματα, απόρροια των στρατηγικών αδιεξόδων σας, επιδίδεστε σε “κυνήγι μαγισσών. Οι πολίτες όμως, δεν σας ακούνε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων αυξήθηκε επί δικής του διαχείρισης. «Λέει ότι κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 22 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, στα 4,5 χρόνια. Ξέρετε τι θα έπρεπε τότε να κάνει αυτή εδώ η κυβέρνηση; Θα έπρεπε να πανηγυρίζει, γιατί εμείς τα μειώσαμε κατά 16,5 δισ. ευρώ σε 1,5 χρόνο» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Διαφέρουμε στον τρόπο που ασκούμε τη δημοσιονομική πολιτική. Εσείς πιστεύετε στην αύξηση των φόρων. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση των φόρων» ανέφερε επιπλέον.

 

YouTube video

 

Φ. Γεννηματά: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό

Σε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της προχώρησε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα πως επιβεβαιώνει ότι παραμένει ο χορηγός του κ. Μητσοτάκη.

Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση μομφής συνολικά για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. «Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του», σημείωσε.

Για τα ελληνοτουρκική, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «αφήνετε χώρο στον κ. Ερντογάν να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων. Με διαρκή υποχωρητικότητα που ανοίγει ορέξεις και αποθρασύνει την Τουρκία. Αδύναμοι να υπερασπίσετε αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν. μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή».

Ανάλογη ήταν η κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Από την καραντίνα οδηγήσατε στον εφησυχασμό και δώσατε το σύνθημα της χαλάρωσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λάβατε μέτρα πιο νωρίς που γνωρίζω ότι εισηγούνταν οι επιστήμονες» είπε.

 

YouTube video

 

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να δώσει «μομφή» σε κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι υπηρετούν ένα σύστημα εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με μια βολική γι’ αυτούς αντιπαράθεση θα καταφέρουν να συγκαλύψουν την βασική στρατηγική τους σύμπλευση και να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε, η ΝΔ ολοκληρώνει με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα ενώ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει βάλει το χέρι του σε αυτό ουκ ολίγες φορές».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για «θράσος» όταν παρουσιάζει τον Πτωχευτικό Κώδικα ως «δεύτερη ευκαιρία» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι «είναι τέτοια η “ευεργεσία” της κυβέρνησης που για πρώτη φορά καθιερώνει την πτώχευση φυσικού προσώπου, εξισώνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους με τις επιχειρήσεις και τους μεγαλεμπόρους».

Ως προς την πανδημία είπε ότι η ΝΔ πετά από πάνω της την ευθύνη και στοχοποιεί τον λαό και τη νεολαία, ενώ η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βολική και για τα δύο κόμματα, καθώς αφήνει ανέγγιχτη την πολιτική της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, στην οποία «διακρίθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

 

YouTube video

 

Κ. Βελόπουλος: Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας εναντίον του άλλου

Έντονη κριτική για τον πτωχευτικό νόμο άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά την ομιλία του ανέφερε πως «θλίψη μου προκαλεί» ότι «έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας εναντίον του άλλου είτε με επιχειρήματα, είτε με φωνές, είτε με κραυγές για ένα θέμα πολύ σοβαρό, που κακώς το έφερε τώρα η κυβέρνηση».

«Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα την υπερψηφίσουμε» σημείωσε, αν και τόνισε ότι «εμείς αν θέλαμε να κάνουμε πρόταση, θα έπρεπε να την κάνουμε σε όλη την κυβέρνηση. Γιατί φαντάζεται κανείς, ότι ο κ. Σταϊκούρας ασκεί μόνος του την πολιτική ή δεν ξέρει ο κύριος πρωθυπουργός τι κάνει ο κ. Σταϊκούρας;».

 

YouTube video

 

Γ. Βαρουφάκης: Δεν γινόμαστε συνεργοί στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού

Το ΜέΡΑ 25 «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό αποχωρεί από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έναντι του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά για την συνολική του πολιτική, ασκώντας διμέτωπη, όσο και οξύτατη κριτική. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των 12 ν.μ., και τόνισε «εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα».

 

YouTube video

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο