Κικίλιας: «Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια»

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Κικίλιας: «Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια»

«Πριν το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν 110.000 εμβολιασμοί ενώ έως το τέλος του μήνα σύμφωνα πάντα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, θα έχει λάβει την πρώτη δόση το 70% όσων είναι άνω των 60 ετών.

«Εξηγήσαμε ότι τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι» ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «έχουν γίνει πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο, επίσης έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές επιτροπές φαρμάκου και καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί, όπως οι επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών».

«Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι ακόμη, το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαϊου. Υπάρχουν όμως και άλλοι συμπολίτες μας που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Από το τέλος Μαϊου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και άλλων ηλικιακών ομάδων», εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.

Σημείωσε ότι στόχος είναι «να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο μήνας Μάιος θα είναι ενδεικτικός για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας είπε πως «αν προσθέσει κανείς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί σε αυτούς που έχουν νοσήσει και αν οι παραδόσεις των εμβολίων συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, το καλοκαίρι πιστεύω ότι ενδέχεται να έχουμε πετύχει το τείχος ανοσίας».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε πως σε κλειστούς χώρους αυτή θα είναι απαραίτηση για αρκετό καιρό ακόμη.

«Προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξετάσει πολλά πράγματα η επιτροπή, με βάση όμως το εάν αυτά τα μέτρα θα μπορούν να τηρούνται. Άρα σε κλειστό χώρο κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εμβολιασμοί φοράμε μάσκα για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτή τη στιγμή ισχύει και στους εξωτερικούς χώρους θα εξεταστεί αυτό στο μέλλον πώς θα λειτουργήσει και εν μέσω θερινής περιόδου».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών είπε ότι οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 85% και πάνω, ωστόσο οι νοσηλευτές και οι βοηθοί δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι οι παραινέσεις αλλά σε δεύτερο χρόνο όταν το ΕΣΥ δεν θα είναι στο “κόκκινο” η ελληνική κυβέρνηση θα διευθετήσει το συγκεκριμένο θέμα. Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό που δουλεύει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας».

Μοιραστείτε το άρθρο