Λάσκεια 2019 – Η Ελευσίνα τίμησε τον ήρωά της Βασίλη Λάσκο

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Λάσκεια 2019 - Η Ελευσίνα τίμησε τον ήρωά της Βασίλη Λάσκο
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης «ΛΑΣΚΕΙΑ -2019» που διοργάνωσε ο Δήμος Ελευσίνας σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Λαογραφικό Σύλλογο «Το αδράχτι» τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Λάσκου.
Τα πρώτα «Λάσκεια» έγιναν στην Ελευσίνα το 1963, ενώ σε σημείο πλησίον της παραλίας έχει τοποθετηθεί ανδριάντας και μνημείο προς τιμή του ξεχωριστού ελευσίνιου ήρωα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου έδεσε στο λιμάνι της Ελευσίνας η φρεγάτα «Κουντουριώτης». Μέχρι τον απόπλου του επιβλητικού, πολεμικού πλοίου το μεσημέρι του Σαββάτου, το επισκέφτηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, μαθητές από σχολεία της πόλης που ανέβηκαν στο κατάστρωμα και ξεναγήθηκαν από τους αξιωματικούς του πλοίου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο χώρο μπροστά από το μνημείο «Αντιπλοιάρχου Β. Λάσκου» στην παραλία της Ελευσίνας. Παρουσία πλήθος κόσμου, εκπροσώπων του δήμου Ελευσίνας, της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, φορέων της πόλης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου, τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη Π.Ν., τον ακόλουθο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσώπους συνδέσμων απόστρατων αξιωματικών. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. και οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων «Το Αδράχτι», Μικρασιατών και Ηπειρωτών.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Υπόδειγμα θάρρους και ανδρείας Στην συνέχεια οι εκδηλώσεις «μεταφέρθηκαν» στην πλατεία δίπλα στο αναψυκτήριο και συνεχίστηκαν με σύντομο χαιρετισμό από την πρόεδρο του συλλόγου «Το Αδράχτι» κα. Τσαλιμοπούλου Παντελίτσα. Ακολούθως στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου εστίασε κυρίως στην ανθρώπινη πλευρά και τον ηρωισμό του συμπολίτη μας, Βασίλη Λάσκου.
Υπήρξε υπόδειγμα θάρρους και ανδρείας.
Τιμήθηκε με τον «Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξης» για την τόλμη και την επίδειξη υψηλής αίσθησης του καθήκοντος. Του απονεμήθηκε το «Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας» για τη δράση του στα υποβρύχια και την τελική αυτοθυσία του. Μια αυτοθυσία που θα πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα μίμησης για τη σημερινή νεολαία. Ο Βασίλης Λάσκος πνεύμα ανυπότακτο και παράτολμο, από τα νεανικά του χρόνια, υπήρξε έμπνευση για λογοτέχνες όπως ο Μ. Καραγάτσης και ο αδερφός του, γνωστός σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος. Στη μυθιστορηματική βιογραφία «Βασίλης Λάσκος» ο Καραγάτσης λέει για τον Λάσκο: ήταν ο μικρότερος από τρία αδέρφια – ο ζωηρός, ο καβγατζής κι απειθάρχητος που δεν βρέθηκε τίποτα να τον φοβίσει, «εξόν απ’ το Θεό και τη μάνα του», την επιβλητική κυρα-Μαριγώ, μια γνήσια Αρβανίτισσα».
Λάσκεια 2019 - Η Ελευσίνα τίμησε τον ήρωά της Βασίλη Λάσκο
Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του με αναφορά «στον ήρωα Βασίλη Λάσκο». Χαιρετισμό εκφώνησε και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης, ενώ ο Υποπλοίαρχος Π. Γέροντας ΠΝ σε μια εκτενή παρουσίαση αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που πλαισιώνουν τη δράση του ελευσίνιου ήρωα Βασίλη Λάσκου. Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με μουσικές από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και την απονομή αναμνηστικών δώρων από τον δήμαρχο Ελευσίνας κ. Οικονόμου στον Αρχηγό Στόλου, προς τον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία της φρεγάτας «Κουντουριώτης» και ευχήθηκε «του χρόνου στα «Λάσκεια» να αγκυροβολήσει νεόδμητο πλοίο από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με εργασία των πολιτών της Ελευσίνας».
Μοιραστείτε το άρθρο