Μητσοτάκης: Ποιοι κλάδοι θα λάβουν πακέτο βοήθειας για την επανεκκίνηση

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Μητσοτάκης: Ποιοι κλάδοι θα λάβουν πακέτο βοήθειας για την επανεκκίνηση

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ρωμαλέα ανάπτυξη» και σταδιακή «αποσωλήνωση της οικονομίας» από τα μέτρα στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης εκτίμησε ότι αυτό που θα ζήσουμε στη μετα-Covid εποχή, θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου. «Όπως είχαμε ισχυρή ανάκαμψη μετά τον πόλεμο, έτσι θα είναι και τώρα».

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης, να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε “όπλο” και το Ταμείο Ανάκαμψης» επεσήμανε, παράλληλα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την κατάσταση των επιχειρήσεων, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια «σταδιακή αποσωλήνωση» της οικονομίας, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις.

Τόνισε δε, ότι θα προβλεφθούν ειδικές δράσεις στήριξης για την επανεκκίνηση των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας, όπως ακριβώς θα συμβεί στην εστίαση, η οποία θα λάβει 330 εκατ. ευρώ σε μορφή κεφαλαίου κίνησης.

«Το ίδιο θα κάνουμε και σ’ άλλους κλάδους, όπως τα γυμναστήρια, τους παιδότους κι άλλες επιχειρήσεις κλπ» σημείωσε, με νόημα, δίχως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς δε, για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σπατάληση των χρημάτων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

«Ελεγχόμενο και οργανωμένο το άνοιγμα που κάνουμε»
Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά το διάγγελμα για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι είπαμε «όχι» στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα, ώστε να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

«Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το αντιστάθμισμα, όπως διαβεβαίωσε, θα είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, και παρέπεμψε στις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της εστίασης και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα, το οποίο κάνουμε, είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο» συμπλήρωσε, παράλληλα, ενώ ανέφερε με νόημα ότι «προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο, μ΄ όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σ’ ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί».

Υποχρεωτικός ( ; ) εμβολιασμός το φθινόπωρο
Ειδική μνεία έκανε και στα εμβόλια, τα οποία χαρακτήρισε ως την «τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού». «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση σ’ όσους ηλικιωμένους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το κάνουν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους».

Σ’ άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», ενώ εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί και ένα συμπληρωματικό εμβόλιο, εφόσον η Covid καταστεί ενδημική ασθένεια.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων -ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

Ερωτηθείς δε, για τα «κορωνοπάρτι», επεσήμανε ότι αποτελούν εξαίρεση, καθώς η πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. Ζήτησε δε, να διοχετευτεί η ενέργεια των νέων στο να χτιστεί ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Μοιραστείτε το άρθρο