Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας για το 2021 η μείωση φόρων στην εργασία

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας για το 2021 η μείωση φόρων στην εργασία

Για την πρόκληση της πανδημίας αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης την επόμενη μέρα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα είπε πως στόχος είναι να αντιμετωπιστούν με γενναιότητα οι προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία καθώς και πολλά από τα προβλήματα που συχνά αποτέλεσαν την βασική αιτία της κρίσης. Ζητήματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, η γεφύρωση του ψηφιακού χάσμος, η διασφάλιση της ανταμοιβής και της εργασιακής αξιοπρέπειας.

«Ο COVID-19 με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνολική ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.

«Είναι ζωτικής σημασίας για μένα να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυναμική της χώρας, καθώς όντως αναμένω πολύ γρήγορη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία και η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Άλλωστε δε μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο. Επομένως, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό ακριβώς κάναμε. Θα πρέπει να παρέχουμε ρευστότητα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν χωράει αμφιβολία, και η επιχειρηματική κοινότητα το γνωρίζει καλά, πως ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν στον σχεδιασμό μας για το μέλλον καθώς μειώσαμε το βάρος της φορολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης των φόρων στην εργασία. «Είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα για το 2021. Θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%. Θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Θα κάνουμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο ανταγωνιστική. Και ταυτόχρονα, γνωρίζετε ήδη το πολύ επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθούμε παρά την πανδημία. Για παράδειγμα, καθώς μιλάμε, βρίσκεται στη Βουλή σημαντική νομοθεσία για την χρήση γης. Είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στο που χτίζουμε και τι χτίζουμε, αν θέλουμε να μπορούμε να οραματιστούμε ένα βιώσιμο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη δυνατότητα να εργάζεται κανείς από όπου το επιθυμεί λόγω της υποχρεωτικής σε μεγάλο ποσοστό τηλεργασίας και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως προορισμός όχι μόνο για διακοπές αλλά και για εργασία, επενδύσεις και συνταξιούχους.

«Δεν θέλω να κάνω την Ελλάδα μόνον το καλύτερο μέρος να επισκέπτεσαι, αλλά και για να δουλεύεις από αυτό. Θέλω να κάνω την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για συνταξιοδότηση, για όποιον επιλέξει να περνά τους χειμώνες -όχι τα καλοκαίρια- σε μεσογειακό κλίμα εάν είναι βορειοευρωπαίος.

Η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά για εργασία, για επενδύσεις, για συνταξιούχους, νομίζω έχουμε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδιαφέρον πόσοι άνθρωποι επέλεξαν να περάσουν χρόνο στην Ελλάδα, να εργαστούν από την Ελλάδα, διότι είδαν το συνολικό πακέτο που έχει να προσφέρει η χώρα.

Νομίζω ότι εάν συνδυάσουμε τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας -ένα εκ των οποίων είναι η γεωγραφική θέση μας, η ομορφιά της χώρας- με το να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε πίσω και θα έχουμε ηγετικό ρόλο στις τάσεις που έχετε διαπιστώσει είμαστε στον σωστό δρόμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, είχε έναν διάλογο με τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδυσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού. «Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε το περιβάλλον να αλλάζει στην Ελλάδα, είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά με τις δικές της δυνάμεις», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Global, Punit Renjen, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.

Μοιραστείτε το άρθρο