Μόλις 9 κρούσματα από το lockdown η Αθήνα

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Μόλις 9 κρούσματα από το lockdown η Αθήνα

Το «άλμα» της πανδημίας και η τάση εξάπλωσης του Covid-19 προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Κι αυτό γιατί υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο που θεωρείται ότι λόγω της μη καταγραφής διαγνώσεων από ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια κλπ, ο αριθμός αυτού του διήμερου είναι σχεδόν πάντα μικρότερος του μέσου όρου.

Με κίνδυνο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω ραγδαία άνοδος των νοσούντων, παρότι υπάρχει και σχετική αύξηση των τεστ.

Ένα βήμα από το «κόκκινο» η Αττική
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική «υπολείπεται» κατά περίπου μόνο εννιά κρούσματα από το να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ).

Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, με τη σχετική αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαημέρο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους με ανοδική όμως πορεία.

Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η υπέρβαση αυτού του ορίου μέχρι και… τρεις φορές κι η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.

Το τετραήμερο λοιπόν από 14-18 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 1.875 φορείς του Covid-19 που σημαίνει ημερησίως 468 κρούσματα, όταν αυτός ο αριθμός ήταν 364 νοσούντες κάθε ημέρα την εβδομάδα 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Η προαναφερόμενη αύξηση προσεγγίζει το 30% κι ίσως σηματοδοτεί σημαντική ανοδική πορεία και γρηγορότερη προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων καθημερινά που θεωρείται το όριο, η υπέρβαση του οποίου θα οδηγήσει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».

Διπλασιάστηκε ο μέσος όρος των θανάτων
Ακόμη το τελευταίο τετραήμερο 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, που σημαίνει μέσο όρο 10 θανάτων κάθε ημέρα, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου. Δηλαδή ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων εμφανίζεται να διπλασιάσθηκε μέσα σε 10 σχεδόν ημέρες.

Έτσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά.

Η Αθήνα έχει μέσο όρο 178 κρουσμάτων την ημέρα κι αν υπερβεί τα 187 (δηλαδή εννιά μόλις περισσότερα) θα βρεθεί σε κατάσταση μεγίστης επιφυλακής με επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις τελευταίες δέκα ημέρες 39 περίπου κατά μέσο όρο κρούσματα κι υπολογίζεται αν αυτός ο μέσος αριθμός ανά 24ωρο υπερβεί τα 55 (δηλαδή περίπου 16 περισσότερα) θα βρεθεί κι αυτή στην «κόκκινη ζώνη».

Με βάση τα ίδια δεδομένα σε προβληματικό σημείο είναι η Κόρινθος κι η Βοιωτία που θα βρεθούν σε κατάσταση επιφυλακής αν αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα κατά περίπου 2-3 σε κάθε μία από τις εν λόγω περιοχές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο