Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας: «Αναμένουμε επενδυτές»το μήνυμα Αποστολάκη

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας: «Αναμένουμε επενδυτές»το μήνυμα Αποστολάκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) και Ελευσίνας (Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ).
Ο ΥΕΘΑ συζήτησε τις εξελίξεις για τα προγράμματα  του ΠΝ, με έμφαση στα προγράμματα των Υποβρυχίων τ. 214 και  των ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ και συναντήθηκε με εργαζομένους.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αναμένουμε επενδυτές, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Μια πρόταση υπάρχει για την Ελευσίνα ,αλλά ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Κατά τις επαφές του ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η αναζωογόνηση των ναυπηγείων, με αντικειμενικό σκοπό το βιώσιμο μέλλον τους καθώς αποτελούν εθνικούς πολλαπλασιαστές ισχύος και στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Παράλληλα, επισήμανε τη διαχρονική στήριξη των ναυπηγείων στο ΠΝ και σημείωσε την αναγκαιότητα της επιτυχούς ολοκλήρωσης τρεχόντων προγραμμάτων, εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει το ΠΝ και κατ’ επέκταση τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ΥΕΘΑ εξήρε τη συμβολή των εργαζομένων στην ολοκλήρωση σημαντικών προγραμμάτων ναυπήγησης και συντήρησης του ΠΝ.

Στη δήλωσή του ο ΥΕΘΑ είπε:
‘’Επισκεφτήκαμε σήμερα εδώ τα Ναυπηγεία με τον Αρχηγό ΓΕΝ καθώς και Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού. Ενημερώθηκα και από τα δύο κλιμάκια για την εξέλιξη των προγραμμάτων. Όπως γνωρίζετε, στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά ολοκληρώνουμε την αποκατάσταση των Υποβρυχίων τύπου 214, με τους εργαζόμενους να έχουν επιδείξει απίστευτη παραγωγικότητα και απίστευτη υποστήριξη σε όλο αυτό το πρόγραμμα και συγχρόνως έχουμε καταφέρει να συντηρήσουμε και ένα μεγάλο μέρος των πλοίων του Στόλου. Τα ναυπηγεία βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Πάρα πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένοντας νέο επενδυτή. Μίλησα με τους εργαζόμενους, μου είπαν τα θέματά τους, συζητήσαμε αρκετή ώρα. Δίνουμε λύση για όλα τα τρέχοντα προβλήματα και πάμε για την επόμενη κίνηση,  του διαγωνισμού, και την ανεύρεση νέου επενδυτή.
Στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπως γνωρίζετε, έχουμε δύο πολεμικά πλοία, το Νο 6 και το Νο 7 του ναυπηγικού προγράμματος των Πυραυλακάτων, τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσουμε. Στο ένα πλοίο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σε ποσοστό 90% και στο άλλο είναι περίπου στο 70%. Απομένει, λοιπόν, χρόνος για να ολοκληρωθούν τα εν λόγω πολεμικά πλοία αλλά παράλληλα υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τους εργαζόμενους, με την ιδιοκτησία των ναυπηγείων και όπως προανέφερα, αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία ανευρέσεως επενδυτή. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία με κύριο στόχο να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Μίλησα με τους εργαζόμενους, άκουσα τους προβληματισμούς τους, τους δώσαμε απαντήσεις στα θέματα που μπορούμε να απαντήσουμε. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν τα έχουμε επιλύσει και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει μία καινούργια κατάσταση που θα δίνει προοπτική και στα ναυπηγεία και στους εργαζόμενους.

Μοιραστείτε το άρθρο