Οι Έλληνες της Tesla

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 6΄
Οι Έλληνες της Tesla

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Κωνσταντίνος Μπούρχας και ο Βασίλης Παπανικολάου, απόφοιτοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, του Elon Musk.

Για τους περισσότερους, τα συγκεκριμένα ονόματα, μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ήταν άγνωστα, για κάποιους παραμένουν.

Κι όμως αυτοί οι τρεις Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι οι μοναδικοί που εργάζονται στην Tesla (σ.σ. μια “βόλτα” στο LinkedIn, θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές), ίσως να αποτελούν έναν από τους λόγους που η εταιρεία του Elon Musk, αποφάσισε τελικά να επιλέξει την Ελλάδα μεταξύ τριών άλλων χωρών,προκειμένου να ιδρύσει εταιρεία στη χώρα και να δημιουργήσει ένα μικρό γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης στον Δημόκριτο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας “η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό ταλέντο, προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες”. Κάποια από τα ταλέντα της Tesla είναι και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Κωνσταντίνος Μπούρχας και Βασίλης Παπανικολάου.

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι απόφοιτος της ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής και ήταν εκ των πρωτοπόρων στην ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ. Από το 2012 είναι Επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors. Πριν μετακομίσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εργάστηκε στην Ελλάδα ως ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ απέκτησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω σε ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα υψηλών επιδόσεων. Από το 2008 έως και το 2011 ήταν επικεφαλής της ομάδας Προμηθέας του ΕΜΠ η οποία έγινε γνωστή με τον Πυρφόρο ένα 100% σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ηλεκτροκίνητο όχημα από το ΕΜΠ το οποίο συμμετείχε σε αγώνας εξοικονόμησης ενέργειας και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Μεταξύ αυτών το 2013, η ομάδα έλαβε το βραβείο Best Team Spirit off-track award, στον διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco-marathon.

Και ο Κωνσταντίνος Μπούρχας, ήταν στην ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται στην Tesla Motors, ως Motor Design Engineer, ενώ από τον Φεβρουαρίου του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2015 είχε εργασθεί στην ABB. Ο Βασίλης Παπανικολάου Staff Motor Design Engineer, εργάζεται στην Tesla από το 2014, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο το 2011, και έλαβε Master από το Delft University of Technolοgy.

Βέβαια οι κ.κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Κωνσταντίνος Μπούρχας και Βασίλης Παπανικολάου δεν είναι οι μοναδικοί Έλληνες που στελεχώνουν σήμερα την εταιρεία του Elon Musk, “κομμάτι” της οποίας “προσεδαφίσθηκε” στην Αγία Παρασκευή, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου. Ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες, όπως αναφέρουν πηγές στο Capital.gr, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε ένα διώροφο κτίριο στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου, όπου θα εγκατασταθεί η ομάδα της Tesla.

Την περασμένη Πέμπτη καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η σύσταση της μονοπρόσωπης ΙΚΕ με την επωνυμία Tesla Greece, με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος και διαχειριστή τον Werkman Stephan.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας “η Tesla δημιουργεί ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιορισμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ”.

Ο Δημόκριτος καλωσορίζει την Tesla Greece στο Τεχνολογικό του Πάρκο

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του, που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.

Όπως αναφέρει αναλυτικά:

“Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας. Δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κύριο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπούρχα υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική! Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και τους Συνεργάτες του για όλη την στήριξη.

Ο ερχομός της Tesla Greece επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο “Λεύκιππος”  έχει μπει σε μία νέα περίοδο.  Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.

Το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο Δημόκριτο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι ήδη πολύ μεγάλη και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο