Πάσχα: Σχέδιο για μετακινήσεις με «διαβατήριο» τα self tests

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 2΄
Πάσχα: Σχέδιο για μετακινήσεις με «διαβατήριο» τα self tests

Σενάρια για άρση των περιορισμών του lockdown στη μετακίνηση από νομό σε νομό φέρουν οι πληροφορίες να επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιτραπεί υπό όρους και κατόπιν αρνητικού self test η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα ώστε οι πολίτες να καταφέρουν να κάνουν Ανάσταση στο χωριό τους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η μετακίνηση από νομό σε νομό θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις εφικτή με τη διενέργεια self test, όπως αυτό που πλέον κάνουν οι μαθητές στα σχολεία. Το πείραμα με το άνοιγμα Λυκείων θεωρείται πετυχημένο και με αφορμή αυτό -υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης στα κρούσματα από τον κορονοϊό- θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον γενικό πληθυσμό που επιθυμεί να κάνει Πάσχα στο χωριό.

Η μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση υπό αυστηρά μέτρα και δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση. Ο έλεγχος θα αφορά τόσο στο αρνητικό self test όσο και τα στοιχεία για τον τόπο προορισμού του πολίτη. Πάντως το self test αναμένεται να λειτουργήσει ως το «διαβατήριο» για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, εφόσον τελικά κριθεί ότι το σχέδιο είναι εφικτό να υλοποιηθεί τεχνικώς.

Κατά μία δεύτερη εκδοχή και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, εξετάζεται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού αλλά μόνο σε περιοχές με ίδιο χρώμα στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου. Το σενάριο αυτό, όμως, έχει πολλά πρακτικά ζητήματα που φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να επιλυθούν.

Μοιραστείτε το άρθρο